Općina Tivat postala 135. članica Civinet mreže

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 07. prosinca 2017. - 9:25
Autor: 

Općina  Tivat postala je članica „Mreže CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Europa“ u proteklog mjeseca ove godine. Navedena Mreža, koja je regionalnog karaktera, povezuje gradove i druge subjekte (ministarstva, javna poduzeća, sveučilišta, fakultete,  agencije), koji se na području Slovenije i Hrvatske te Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije bave održivim planiranjem i upravljanjem mobilnošću u gradovima.

Cilj mreže je prijenos znanja i dobre prakse, kao i osmišljavanje zajedničkih projekata kojima će se financirati buduće aktivnosti održivog saobraćaja i bolje mobilnosti. Mreža je osnovana u Ljubljani 25. 4. 2013. godine, kao mreža CIVINET Slovenija – Hrvatska, a 2016. godine preimenovana u CIVINET Slovenija – Hrvatska – Jugoistočna Europa. Svrha Mreže je širiti znanje i iskustva na području energetske efikasnosti i gradskog saobraćaja povoljnijeg za okolinu i krajnje korisnike.

„Saradnja sa regionom na planu energetske efikasnosti i održivog razvoja, Tivtu će donijeti vrijednu i značajnu razmjenu ideja i mogućnost primjene korisnih praksi iz regiona. Ovim će opština Tivat nastaviti pozitivan trend proaktivnog stava kada je u pitanju ova oblast djelovanja i nadam se da ćemo biti lideri održivog razvoja, koji će donijeti dobrobit okruženju u kojem smo“, istakla je Tatjana Jelić, sekretarka za zaštitu životnog okoliša  i energetsku efikasnost u Općini Tivat.  

Nakon Ljubljane (2013. -2016.), koordinator Mreže postao je Grad Rijeka (2016. -2020.). Članovi razmjenjuju ideje, iskustva i informacije, rade zajedno i surađuju s Europskom unijom i nacionalnim vladama po pitanjima saobraćajne politike, propisa i financiranja.

Općina Tivat će, preko Sekretarijata za zaštitu životnog okoliša  i energetsku efikasnost, a kroz Mrežu, sudjelovati  na promociji javnog prijevoza i drugih ekoloških prihvatljivih oblika mobilnosti, energetske efikasnosti, korištenja obnovljivih izvora energije i razvoja ekoloških inovacija. Izuzev Tivta, članice ove mreže su još dvije crnogorske općine  Nikšić i Budva.