Općinska uprava s predstavnicima Regionalnog vodovoda

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 31. listopada 2020. - 11:33
Autor: 

Radovi na povezivanju Herceg Novog na sistem Regionalnog vodovoda, po tvrdnjama izvođača radova, bit će završeni do 20. prosinca. Radovi se izvode na području općine Tivat od kraja svibnja, a građani Tivta obraćali su se ovim povodom predsjedniku Općine Željku Komnenoviću. Jučer je održan sastanak općinske uprave s predstavnicima JP Regionalni vodovod crnogorsko primorje i izvođačem radova.

Samo neke od žalbi građana odnose se na trajanje radova, na neprohodnost obližnjih trotoara, prilaza privatnim posjedima, saobraćajne gužve na magistralnom potezu kroz Seljanovo i Donju Lastvu. Prije deset dana, komunalna inspekcija Općine Tivat, izvođaču radova je uručila prekršajni nalog u iznosu od 2000€, zbog zamućenja morske vode u Donjoj Lastvi. „Ovdje smo da štitimo interes građana koji žive i posluju u ovom djelu Tivta ali i da nađemo jedan model saradnje koji bi nam svima omogućio da smo u toku dinamike radova, da u svakom trenutku imamo povratnu informaciju i da manje probleme koji nastaju rješavamo na dnevnom nivou“, rekao je predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović i dodao da je lokalna uprava svjesna i javnog interesa koji ovaj projekt nesumnjivo karakterizira.

Direktor JP „Regionalni vodovod“, Goran Jevrić izrazio je spremnost da radovi proteknu bez problema, na zadovoljstvo lokalne uprave i građana u prvom redu. On je ukazao na činjenicu da su izvođači radova izlazili u susret manjim zahtjevima građana te da se vodi računa o kvaliteti izvođenja radova: „Više od 60% iskopa je završeno i trenutno je otkopano nekih 200 do 250m. Međutim ne možemo zatrpavati iskop dok se zemlja ne prosuši. U suprotnom, po asfaltiranju, doći će do ulegnuća puta. Vremenski uslovi nam nisu išli na ruku, ali imamo garancije izvođača da će se sve odraditi kvalitetno i u što kraćem roku.“

Kada je u pitanju saobraćajna gužva, predstavnik konzorcija izvođača radova je napomenuo da je cilj maksimalno skratiti dionice, a da su radovi vidno ubrzani i dovođenjem dodatnih ekipa varioca. Općini Tivat će u narednom periodu biti dostavljen dinamički plan izvođenja radova.

Predsjednik Općine iskazao je interes da se problemi rješavaju na dnevnom nivou i zahvalio što su cijevi uklonjene s trotoarskih površina, kako bi se građani slobodno kretali. Iz Regionalnog vodovoda su napomenuli da je suradnja ovog poduzeća s Općinom Tivat u dosadašnjem periodu bila vrlo korektna i da se nada nastavku ovako dobre suradnje u obostranom interesu.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Općine Tivat Vladimir Arsić, sekretarka Sekretarijata za komunalne poslove, saobraćaj i energetsku efikasnost Tatjana Jelić, direktor Vodovoda i kanalizacije Tivat Alen Krivokapić, iz Sekretarijata za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Bogdan Čučković i tehnički direktor Regionalnog vodovoda Ivan Špadijer. Radove na ovom projektu izvodi konzorcij „Indel Inženjering-Ramel-Civil Engineer“ iz Podgorice, za ukupan iznos od 1.834.096,49€ s PDV.