Osnivačka skupština Zajednice Hrvata i prijatelja - Crna Gora

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 19. lipnja 2015. - 10:45
Autor: 

Sinoć je u Podgorici održana osnivačka skupština nove nevladine udruge s hrvatskim predznakom "Zajednica Hrvata i prijatelja - Crna Gora". Nakon intoniranja crnogorske i hrvatske himne, brojne nazočne je u ime Zajednice pozdravila dr. Svjetlana Zeković, otvorila radni dio Skupštine i istakla razloge i cilj osnivanja ove udruge: „Cilj nam je održavati čvrste veze i nadopunjavati se sa svim udrugama s hrvatskim predznakom u Crnoj Gori. U hrvatskom korpusu ne smije biti razdvajanja i ova zajednica će na tome predano raditi. Naše jedinstvo i zajedništvo omogući će adekvatnije zastupanje naših interesa. Republika Hrvatska je članica Europske unije i NATO pakta, a tome teži i Crna Gora. Mi možemo i želimo sudjelovati u tim težnjama“.

Skupštinom je predsjedavao Šimurina Dinko, i izabran je devetočlani upravni odbor Zajednice kojeg čine: dr. Svjetlana Zeković, Rodoljub Delin, Krstajić Ivka, Canović Aljoša, Šimurina Dinko, Martinović Željko, Žarković Jurica, Pložarić Branko  i Petričević Suzana - bivša hrvatska rukometna reprezentativka, koja je svojim članstvom učinila čast Zajednici.

Nadzorni odbor djelovat će u sastavu: Canović Boris, Kljajević Josipa i dr. Đurđica Ostojić.

Na sljedećoj sjednici Upravni odbor će izabrati predsjednika, dopredsjednika i tajnika.
Nakon javnog glasovanja i izbora članova, riječ je uzela veleposlanica Republike Hrvatske u Crnoj Gori, Ivana Sutlić Perić, koja je kazala: „Sigurna sam da će ovo biti izvanredno mjesto za okupljanje ljudi dobre volje. Malo ovakvih društava znam, a puno sam putovala i radila u regiji, gdje se tako iskreno živi hrvatstvo i iskazuje lojalnost državi u kojoj se živi.“

Ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica Hrvatske građanske inicijative, Marija Vučinović je u svom obraćanju istakla: „Ubjeđena sam da ćete kroz novoformirano društvo raditi na dobrobit hrvatske zajednice. Vi ste se već dokazali kroz dosadašnje djelovanje kojim ste dodatno Hrvate u Crnoj Gori učinili prepoznatljivim. Raduje me što u vama prepoznajem jedinstvo, jer samo ako smo jedinstveni, onda smo i jaki.“

Na koncu, auditoriju se obratio i Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, koji je podvukao: „Hrvati kao najmalobrojnija zajednica u Crnoj Gori dokazali su vitalnost i svoju opredijeljenost na očuvanju identiteta i poštivanju države u kojoj žive. Mi smo integrirani u crnogorsko društvo. Svima je poznato da smo aklamativno bili za to da Crna Gora bude neovisna. Ovo Društvo, koje se danas formiralo, siguran sam, radit će na zajedništvu hrvatskog korpusa, a na opći boljitak svih.“

 

Osnutak Zajednice svojom nazočnošću pozdravili su i predsjednik Crnogorsko-slovačkog društva prijateljstva Mihal Spevak, dr. Đuro Kojan, dr. Mihailo Kuliš, Adrijan Vuksanović - predsjednik Hrvatske krovne zajednice "Dux Croatorum" i dr. Oborina Vesna, koja je ovom prigodom recitirala pjesme iz svoje najnovije zbirke, i time najavila skoru promociju svoje zbirke na Cetinju.

 

Zajednica Hrvata i prijatelja ima za cilj njegovati hrvatsku kulturnu baštinu u Crnoj Gori, jezik i običaje ovog autohtonog naroda, ali i činiti sponu između Hrvata Crne Gore i dijaspore sa svojom matičnom državom.

Samim tim što je udruga  registrirana kao Zajednica hrvata i prijatelja, otvorena je za ljude različitih etničkih i religijskih pripadnosti, a nazočnost crnogorskih obitelji na Skupštini upravo su pokazatelj da će Udruga imati njihovu potporu u postojanju i radu.