Otvaranje Sinodalnog puta u Kotorskoj biskupiji

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 15. listopada 2021. - 18:53

U subotu, 16. listopada 2021. u kotorskoj katedrali s početkom u 18 sati biti će svečano otvaranje Sinodalnog puta u našoj biskupiju, a na nedjeljnim misama narednog dana, Sinodalni put započet će na svim župama.


Što je to sinodalni put objašnjava nam biskup Ivan u svojem pozivnom pismu:

 

Poštovani!

Poznato vam je da se u Crkvi ovih dana, u cijelom svijetu, odvijaju pripreme za otvaranje sinodalnog hoda. Prema želji pape Franje, to bi bila priprava za sinodu biskupa 2023. u  Rimu, o temi „Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje“. Uključene su sve partikularne Crkve svih pet kontinenata, slijedeći trogodišnji program podijeljen u tri dijela koji obuhvaća: slušanje, razlučivanje i savjetovanje.

Svečano otvorenje s Papom u Vatikanu predviđeno je 9. i 10. listopada ove godine. Nakon toga, uslijedit će tri dijela: dijecezanski, kontinentalni i univerzalni.

            – Dijecezanski dio. Molitvom i euharistijskim slavljem, partikularne Crkve započinju svoj hod u nedjelju, 17. listopada, pod predsjedanjem dijecezanskoga biskupa.

            – Kontinentalni dio. Dijalogiziranje na kontinentalnoj razini o tekstu Instrumentum laboris, te razlučivanje u svjetlu specifičnih kulturnih posebnosti svakog kontinenta do ožujka 2023.

            – Univerzalni dio. Svoj će vrhunac imati u listopadu 2023. godine, sinodom u Vatikanu.

            Ovim vas pozivam na zajedničko otvaranje sinodalnog hoda u Kotorskoj partikularnoj Crkvi koje ćemo upriličiti svečanom svetom misom u katedrali sv. Tripuna u Kotoru, u subotu 16. listopada u 18 sati.

Očekuje se da na ovaj događaj dođu svi svećenici, redovnice, predstavnici laika iz svih župa u biskupiji, te predstavnici raznih župnih sekcija: čitača, pjevača, ministranata, mladeži, djece… Posebno molim ovogodišnje krizmanike, svu mladež i djecu da se uključe u ovaj naš zajednički sinodalni hod.

Otvaranje sinodalnog hoda u svim župnim zajednicama u Kotorskoj biskupiji upriličit ćemo sutradan u nedjelju 17. listopada ove godine na redovitim svetim misama.

Na sve vas zazivam Božji blagoslov uz molitve da nas u ovom pothvatu Crkve, po želji pape Franje, vodi i nadahnjuje Duh Sveti.

 

+Ivan Štironja, biskup

Izvor: kotorskabiskupija.me