Otvoren donatorski račun Doma zdravlja Tivat za kupovinu nedostajućih medicinskih sredstava

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 13. studenog 2020. - 15:08
Autor: 

Općina Tivat i Dom zdravlja Tivat vas pozivaju da donacijom podržite nabavku prijeko potrebnih medicinskih sredstava: brzih antigenskih testova na covid 19 i druge nedostajuće medicinske i zaštitne opreme. Novčane donacije mogu uplatiti sva fizička i pravna lica na za to predviđen donatorski žiro račun Doma zdravlja Tivat, otvoren kod NLB banke: 530-26315-26.

Predsjednik Općine  Željko Komnenović i predsjednik Skupštine Općine Tivat dr. Andrija Petković obišli su danas Dom zdravlja Tivat i razgovarali s direktoricom ove zdravstvene ustanove prof.dr. Jasminkom Anđelić, o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i o problemima sa kojima se suočava u svakodnevnom radu.

„Epidemiološka situacija se sve više komplikuje. Želim da izrazim svoje nezadovoljstvo radom nadležnih institucija, u prvom redu Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) i Instituta za javno zdravlje Crne Gore. Praktično građani su ostavljeni sami sebi. Naše medicinske institucije ostale su bez medicinskih sredstava. Mi smo, kao lokalna uprava, reagovali i hitno formirali fond, na koji se mogu uplatiti sredstva za nabavku brzih antigenskih testova i ostale nedostajuće medicinske opreme“, kazao je Komnenović i zahvalio na pomoći koju je odmah uputila kompanija „Luštica Development“ a.d., uplativši 12.000€.

Očekuju se podrška kompanije „Adriatic Marinas“ ali i drugih značajnih poduzeća iz Tivta.

„Mi moramo funkcionisati i u ovoj situaciji interregnuma. Značajna sredstva otišla su zajedničkom fondu NKT-a početkom godine i očekujemo da ta sredstva sada budu utrošena upravo za ove potrebe. Pozivam NKT da počnu da obraćaju pažnju na lokalnu upravu i na građane, jer zbog toga postoje, a da se ne bave političkim izjavama, jer nam politika u ovom momentu ne treba“, naglasio je Komnenović.

Općina Tivat na ovaj je račun uplatila iznos od 10.000€ prvobitno namijenjenih budžetom Skupštine Općine , za obilježavanje „Novembarskih dana“ i proslavu Dana Općine.

„Novembarski dani u Tivtu, uvijek su se slavili uz muziku, igru, uz kolo Bokeljske mornarice. Tada smo slavili pobjedu nad fašizmom. Danas smo suočeni sa jednim ozbiljnim neprijateljem, i taj neprijatelj ne bira ljude po naciji, vjeri, polu. On predstavlja opasnost po sve” – rekao je dr . Andrija Petković i dodao da je prisutan strah, a da oni koji se ne boje, moraju razmišljati o svojim najmilijima.

 “Odložili smo gotovo sve manifestacije i ono što je bio jednoglasan stav uprave, jeste da tim novcem pomognemo našem medicinskom osoblju i našim građanima. Ja se nadam da će i drugi subjekti prihvatiti poziv da pomognu, jer zgrada koja je trenutno iza mene (prim.aut. Dom zdravlja Tivat), naša je najvažnija ustanova.”

Iz Doma zdravlja Tivat ukazali su na veoma tešku situaciju zbog sve manjeg priliva sredstava, ali i na veliki pritisak sa kojim se zaposleni u ovoj ustanovi nose već mjesecima. Ustanova je u obvezi da samostalno nabavi brze antigenske testova, a jedan od problema je i povećana potrošnja medicinske, zaštitne opreme i potrošnog materijala. Direktorica Doma zdravlja Tivat prof.dr. Jasminka Anđelić najavila je da će prizemlje objekta Doma zdravlja biti namijenjeno covid bolesnicima, dok će I. kat ove ustanove biti namijenjen ostalim pacijentima.

„Dolazi hladnije vrijeme i moramo na neki način urediti rad covid ambulante, tako da pacijenti ne čekaju napolju,“ napomenula je dr. Anđelić i zahvalila svim zaposlenima, ali i lokalnoj upravi ostalim donatorima, koji će gestovima dobre volje omogućiti neometan rad Doma zdravlja.

Dom zdravlja Tivat će biti zadužen za praćenje namjenskog trošenja sredstava.

Predsjednik Općine napomenuo je da je donaciju od 4000 maski lokalnoj upravi obezbjedila Fondacija „Hemiias“, osnivača i osvjedočenog humaniste Harisa Brčvaka. Također, predstavnici kompanije „CG Investment“ doo Tivat, za tivatski Dom zdravlja obezbjedili su novo sanitetsko vozilo vrijednosti 30.000€.

 

Fotografije: Općina  Tivat