Otvorena izložba Dušice Ivetić u Galeriji solidarnosti u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. srpnja 2021. - 7:39
Autor: 

Izbjegavajući uobičajeni način otvaranja umjetničkih dešavanja, autorica izložbe likovnih radova Dušica Ivetić kazala je u Galeriji solidarnosti kako njen rad, pored likovnih i estetskih karakteristika, označava prostor i praznine cjeline koja na slikama dominira iz određenog razloga.

“U pitanju je poziv posmatraču da nadogradi slike kroz svoju ličnu percepciju i kreativni doživljaj”, istakla je autorica na otvaranju svoje izložbe “Bez naziva”.

“Smatram da je ova vrsta specifične igre i odnos između posmatrača i likovnog djela koja treba da probudi stvaranje nove vrijednosti, nove istine. Samim tim pozivam vas da potpuno oslobođeni bilo kakvog koncepta, ideje nametnute sa moje strane, pristupite analizi doživljaja i dovršite moje radove”, kazala je Ivetić.

Ivetić je rođena 1981. godine u Kotoru. Diplomirala je i magistrirala slikarstvo na Akademiji lijepih umjetnosti u Firenci, a doktorirala digitalnu umjetnost na Univerzitetu umjetnosti u Beogradu. Njeni radovi izlagani su na samostalnim i kolektivnim izložbama diljem svijeta, a dobitnica je brojnih priznanja. Povodom nagrade za najbolji likovni rad nastao u Kotoru 2020. godine, stručni žiri Gradske galerije za djelo Dušice Ivetić napisao je: “Besprekorna jednostavnost, svedenost likovnih elemenata, gotovo monohromnost, odmjereno akcentovanje, smireno i sasvim osmišljeno komponovanje, odlike su ovog rada koji dominira neupitnom cjelovitošću.”

Ispred Općinske  javne ustanove “Muzeji” Kotor, organizatora izložbe, prisutne ljubitelje likovne umjetnosti pozdravila je Mileva Mršić. Izložba će biti otvorena do 1.8.