Otvorena izložba Leopolda Forstnera u Porto Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 19. travnja 2015. - 10:03
Autor: 

Sinoć su Tivćani u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru imali priliku vidjeti fascinantnu izložbu bečkog umjetnika jugendstila Leopolda Forstnera, koja je otvorena pod pokroviteljstvom veleposlanstva Austrije. Izložba obuhvata više od četrdeset crteža, grafika i fotografija koje je umjetnik stvarao na teritorij Balkanskog poluotoka dok je bio oficir u austro-ugarskoj vojsci.

Na samom početku večeri nazočnima se obratio Dražen Jovanović ističući da mu pričinjava veliko zadovoljstvo što je Zbirka pomorskog nasljeđa domaćin ove izložbe, te da je to samo nastavak  uspješne suradnje s veleposlanstvom Austrije.

„Ova izložba sa sobom nosi duboke poruke. Jedna od njih je da je čak i u najtežim vremenima, kao što je to vrijeme rata, umjetnost ipak vrijednija i da može trajati duže od bilo čega ostalog. Druga je da, bez obzira na razlike koje postoje među ljudima, postoji mnogo više sličnosti među njima. Te sličnosti treba da njegujemo i na njima gradimo našu zajedničku budućnost. U ovom slučaju zemlje Zapadnog Balkana povezala je umjetnost Leopolda Forstnera“, naglasio je Jovanović.

Jozef Eker, predstavnik Vlade Gornje Austrije pojasnio je da Forstner nije bio dio borbenih jedinica u austrijskoj vojsci, već administracije, te da je njegov zadatak bio slikanje ljudi: „Kao umjetnik, on je u toku svojih zadataka izrađivao crteže lokalnog stanovništva na području Kosova, Albanije, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Odsjek za kulturu pokrajine Gornje Austrije je veoma zadovoljan rezultatima napora kustosa izložbe Kristofa Benediktera, koji je preuzeo veoma obimna istraživanja o Forstnerovom životu i djelu."

Brojnim posjetiteljima obratio se i kustos izložbe Kristof Benedikter koji nam je kroz povijesne činjenice približio veličinu i važnost umjetnikovih djela: „Da nije izbio rat 1914., kada je imao samo 36 godina, vjerovatno nikad ne bi došao na Balkan, jer se nalazio na pragu svoje međunarodne karijere i imao ugovore sa prestižnim umjetničkim institucijama iz Pariza i Berlina. Jedan od glavnih aspekata Forstnerovog stvaralaštva je bila njegova svestranost; izražavao se kao slikar, crtač, dizajner, ali su centar njegovih aktivnosti bili vitraž i mozaik“.

„Kao austrijskom ambasadoru u Crnoj Gori uvijek mi je čast i zadovoljstvo da boravim u Boki, da budem u Porto Montenegru i da posjetim Zbirku, budući da je ovo region u kome je naša zajednička istorija još uvijek prisutna. Večerašnja izložba obuhvata 47  faksimila crteža i radova gospodina Leopolda Forstnera, a takođe imate jako informativne stojeće postere koji osvjetljavaju istoriju tog vremena“, rekao je, otvarajući izložbu, veleposlanik Republike Austrije u Crnoj Gori Johan Frolih.