Priča o malim, zaboravljenim brodovima

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 14. travnja 2017. - 10:17
Autor: 

"Brodski proleterijat" naziv je izložbe koja je jučer otvorena u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, a koja predstavlja omaž životnom vijeku malih brodova koji su ispisivali povijest Jadrana.

Autor izložbe je povjersničar Dražen Jovanović, koji je istakao kako je uvijek bilo brodova koji su bili "u sijenci", ali bez kojih se mnoge velike i bitne stvari ne bi mogle dogoditi, i koji su bitno utjecali na povijesne tokove. "Kada vidite jednu veliku putničku lađu ofarbanu u bijelo koja prevozi hiljade i hiljade turista, ili jedan veliki ratni brod, svi trebate znati da nijedan od njih ne bi mogao ni uploviti u luku, a da nema pomoć nekih manjih brodova, koje niko ne primjećuje. To su brodovi koji svoj radni vijek provedu tegleći po morskim talasima neke druge veće brodove, prevozeći terete, prevozeći ljude i njihove sudbine, spašavajući kako ljude tako i materijal". Jovanović je dodao kako je ova izložba samo mali dio onoga što se nalazi u arhivu.

"Nisu ostale zabilježene velike priče o njima. Malo je čak i podataka, a još manje fotografija koje svjedoče o njihovom postojanju. Kao što se i ljudi rode u porodilištima, tako se i brodovi izgrade u brodogradilištima, i kao što neki ljudi, oni sretni, koje sudbina pogleda, ostanu zabilježeni za kasnije generacije, tako i među brodovima postoje oni koji uđu u te velike istorijske priče, ali mnogo je više onih koji ostanu zaboravljeni", jasan je Jovanović.

 

Izložba će biti otvorena do 3. svibnja ove godine.