Otvorena izložba slika „Dvije“- predstavljen fenomen grada

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 30. lipnja 2018. - 8:09
Autor: 

Zajednička izložba slika Nine Vukčević i Gordane Trebješanin pod nazivom „DVIJE“ otvorena je u četvrtak, 28. 6.,  u Gradskoj galeriji Kotor. Zajednička tema radova ovih dviju umjetnica je fenomen grada - grada specifičnog kolorita i nadasve neobičnih formi. Ovog puta, atmosfera grada Nine Vukčević je dominantno noćna, ali i dalje živa i razigrana. Ona bježi od bezličnosti, stereotipa i dosade.

„Moji osunčani gradovi nisu ništa drugo do život koji i ja sama poznajem i živim. Pokušavam da ocrtam neki urbano - betonski život, ali sakriven iza oštrih oblika i dominantno otvorenih boja. Moje slike donose maštanja, ali i realnost. Ovo je jedan prelaz u novi ciklus, i mislim da će to prepoznati i umjetnička publika,“ kazala je Nina Vukčević.

Poetika Gordane Trebješanin uključuje i arhitekturu i ambijent gradova koji su vješto uobličeni i oživljeni.

„Svaka slika ima svoju priču i potrebno je da zastanemo i oslušnemo njen život. Priča o gradu koji je lijep, rustičan, sa sjenkama, ostavljen ljudima koji nemaju vremena da uživaju u njemu jer su uvijek negdje drugo....“, kazala je Gordana Trebješanin na otvaranju izložbe.

Gordana Trebješanin je rođena 1979. godine u Beranama. Završila je FLU na Cetinju, smjer slikarstvo, 2002. godine. Radi u Gimnaziji ,,Slobodan Škerović’’ u Podgorici, kao profesorica  likovne umjetnosti.

 

Nina Vukčević je rođena 1976. godine u Baru. Diplomirala je na FLU na Cetinju 2003. g., a magistrirala 2010. godine, na slikarskom odsjeku, u klasi profesora Branislava Sekulića. Član je ULUCG od 2004. godine. Radi kao profesorica  Likovne kulture i vizualnih umjetnosti u Gimnaziji ,,Slobodan Škerović’’ u Podgorici.

 

Obje umjetnice izlagale su i samostalno i kolektivno i u Crnoj Gori i izvan nje.