Počinje Fašinada kup

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 19. srpnja 2015. - 9:32
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo priopćenje JK Lahor:

„Obavještavamo Vas da se Internacionalna regata 13. Fašinada Kup održava 21. i 22. jula u akvatorijumu Bokokotorskog zaliva. Regata počinje 21. jula u 12 časova sa startom u Perastu i završava se sa ciljem u Tivtu, kod Porto Montenegra. Drugog dana jedriličari startuju iz Tivta i jedre ka Perastu gdje se regata završava. Tokom dvodnevne jedriličarske trke, posjetioci će biti u prilici da posmatraju regatu kod naših zvaničnih info pultova, na glavnom gradskom trgu u Perastu i na plažnom baru Bamboo u Verigama.  Proglašenje pobjednika 13. Fašinada Kupa će se održati 22. jula na glavnom gradskom trgu u Perastu sa početkom u 20 časova.

Organizator Internacionalne regate Fašinada Kup je jedriličarski klub Lahor iz Dobrote u saradnji sa Jachting Club-om Porto Montenegra i Unibrandom.

Ovogodišnju regatu su podržali Turistička organizacija Kotor, Konoba Ćatovići mlini, Plantaže, Hotel Conte, Helada Mont, Brokva, Jadranski sajam Budva, Kotorska suvenirnica, Miro & Sons, Vapor, Crnogorska plovidba i Fleka.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim sponzorima, Mjesnoj zajednici Perast na pruženoj podršci i samostalnom umjetniku Dušanu Vulekoviću za realizaciju reklamnog videa 13. Fašinada kupa.

Punim jedrima pod Perastom

U dane najveće pučke svečanosti u Boki «Fašinade», čija tradicija traje od 1452. godine kada Peraštani i mnogi žitelji Boke nasipaju otok Gospa od Škrpjela kamenjem i tako ga čuvaju od erozije, održava se jedriličarska regata Fašinada Kup 21. i 22. jul.

Pod Perastom, kroz Verige do Tivta a sa ciljem između dva peraška školja zabijeljet će se šezdesetak jedara raznih klasa jedrilica i ojedrenih barki i tako na čas podsjetiti na slavnu tradiciji Perasta i cijele Boke pomorstva na jedra. U XVII i XVIII vijeku samo Perast je imao armadu od preko 100 brodova na jedra, a tradiciju Boke iz tog vremena baštini Jedriličarski klub «Lahor» iz Dobrote i koji po 13. put organizuje regatu «Fašinada Kup».

Regata iz godine u godinu okuplja veliki broj takmičara kako domaćih tako i stranih, a vrlo je popularna i među mondemskim nautičarima.

Nagrade najboljima su stilizovane figure u kamenu, radovi akademskog vajara Gorana Moskova – Gonza, dodjeljuju se na trgu Sveti Nikola u Perastu pred bistama najvećih peraških pomoraca, kapetana Martinovića i admirala Zmajevića a uručuje ih jedan od utemeljivača regate protomajstor Miro Franović u smiraj dana 22. Jula“.