17. Fašinada Cup

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 18. srpnja 2019. - 9:00
Autor: 

Internacionalna jedriličarska sportsko-turistička regata 17. Fašinada Cup održava 21. i 22. 7. u akvatoriju Bokokotorskog zaljeva. Regata počinje 21. 7. u 12 h sa startom u Perastu i završava se sa ciljem u Tivtu, kod Porto Montenegra. Drugog dana jedriličari startuju iz Tivta i jedre ka Perastu, gdje se regata završava.

Proglašenje pobjednika 17. Fašinada Kupa će se održati 22. 7. na otoku  Gospe od Škrpjela,  s početkom u 20 h. Organizator Internacionalne regate Fašinada Kup je jedriličarski klub Lahor iz Dobrote u suradnji s  Portom Montenegrom (PMYC) i brending agencijom Unibrand. Ovogodišnju regatu su podržali Turistička organizacija Kotor, Kotorska suvenirnica, Miro & Sons i Fleka.

JK Lahor se zahvaljuje svim sponzorima, Mjesnoj zajednici Perast na pruženoj podršci, režiseru Dušanu Vulekoviću za realizaciju reklamnog videa 17. Fašinada Kupa, kiparu Goranu Moškovu za izradu nagrada i agenciji Unibrand za kreaciju vizualnog identiteta manifestacije.

„U dane najveće pučke svečanosti u Boki - «Fašinade», čija tradicija traje od 1452. godine kada Peraštani i mnogi žitelji Boke nasipaju otok Gospa od Škrpjela kamenjem i tako ga čuvaju od erozije, održava se jedriličarska regata Fašinada kup. Pod Perastom, kroz Verige do Tivta, a sa ciljem između dva peraška školja zabijeljet će se šezdesetak jedara raznih klasa jedrilica i ojedrenih barki i tako na čas podsjetiti na slavnu tradiciju Perasta i cijele Boke i njenog pomorstva na jedra. U XVII i XVIII vijeku samo Perast je imao armadu od preko 100 brodova na jedra, a tradiciju Boke iz tog vremena baštini Jedriličarski klub Lahor iz Dobrote koji sedamnaesti put organizuje regatu "Fašinada Cup". Regata iz godine u godinu okuplja oko 200 takmičara, kako domaćih tako i stranih, a vrlo je popularna i među mondemskim nautičarima. Ovo je najveća manifestacija na moru u Crnoj Gori i južnom dijelu Jadrana uz Bokeljsku noć. Nagrade najboljima su stilizovane figure u kamenu, radovi akademskog vajara Gorana Moškova – Gonza, dodjeljuju se na ostrvu Gospa od Škrpjela“ –poručuju organizatori.