Pomorski život Iva Visina

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 31. ožujka 2016. - 10:32
Autor: 

U Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor sinoć je promovirana knjiga "Plovidba kapetana Iva Visina oko svijeta". Knjiga Petra Palavršića i Slavka Dabinovića govori o događajima ovog moreplovca i istraživača rođenog u Prčanju, koji je uspio oploviti svijet.

Povjesničarka umjetnosti Radojka Abramović istakla je značaj i vrijednost ove knjige, koja je tiskana i na engleskom jeziku: „Knjiga „Plovidba kapetana Iva Visina oko svijeta“ obogaćena je mnogim svim raspoloženim arhivskim podacima, koji su sada bili nepoznati široj čitalačkoj publici. Ono što ovo izdanje čini potpunijim i privlačnijim je i tekst obogaćen slikama luka 19. vijeka, pomorskim kartama, plavovima i vedutama gradova. Knjiga je prevedena na engleski jezik. Knjigu je prevela mlada profesorica engleskog jezika, mr. Ana Brdar. Smatram da je prevod Visinovog putovanja na engleski jezik veliki pomak u približavanju podviga jednog našeg kapetana široj čitalačkoj publici na jeziku na kojem danas komunicira gotovo čitav svijet, jeziku jedne od najvećih pomorskih zemalja Evrope, koja će ovom knjigom obogatiti svoju pomorsku literaturu neprocjenjive vrijednosti. Prevod knjige na engleski jezik od velike je važnosti za mladi pomorski naraštaj, jer će na engleskom jeziku, koji će im biti neophodan u praksi na brodovima, prateći rute kapetana Visina, savladati brojne geografske pojmove i nazive, pomorsko-navigacionu, okeanografsku i meteorološku terminologiju“.

„Visin je imao vrlo jak ego, nevjerovatnu ambiciju, visoko samopouzdanje kao izvanredni navigator i čovjeka nadasve snažnog autoriteta. Te ljudske osobine u većoj ili manjoj mjeri su osnovna pokretačka snaga ukupne istorije ljudskog roda“, naglasila je Abramović.

O knjizi je govorio i kapetan iz Kotora, Vjeko Radimir, koji je publici približio Visinove poteškoće i avanture tijekom plovidbe i obilaska mnogih luka diljem svijeta. S aspekta jednog kapetana, objasnio je kako to izgleda ploviti nesigurnim morima toliko dugo i koliko iskustva čovjek stekne tijekom putovanja.

Na kraju večeri, posjetitelji su imali priliku kupiti knjigu po promotivnoj cijeni.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su učenici Muzičke škole Vida Matjan.