Posjet CEKUM -a HNV - u

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 06. lipnja 2024. - 10:20
Autor: 

Direktor JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Gzim Hajdinaga,  jučer je  sa suradnicima, posjetio  Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i tom je prigodom razgovarao s predsjednikom Vijeća, Zvonimirom Dekovićem.

Nastupni posjet novog direktora CEKUM-a  HNV- u organiziran je u svrhu upoznavanja s dosadašnjim aktivnostima Hrvatskoga nacionalnog vijeća na području kulture, odnosno afirmacije i promocije očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatske  zajednice.

Predsjednik Deković apostrofirao je izdavačku djelatnost HNV-a, posebno liturgijsku monumentu, a Hajdinaga je naglasio da  je primarna orijentacija Centra permanentno njegovanje i očuvanje, razvoj i promocija kulture manjinskih naroda u Crnoj Gori, te podsticanje duha  poštovanja prema drugome i drugačijemu, tolerancije i međukulturalnog dijaloga.  Jedino takvo djelovanje čini  suradnju s nacionalnim manjinskim vijećima uspješnom, obostrani je zaključak. 

Direktor CEKUM-a  i predsjednik HNV-a  izrazili su zadovoljstvo kvalitetom dosadašnje suradnje ove dvije institucije. U cilju njezina unaprijeđenja razmatrali su moduse i moguće zajedničke projekte kako bi i u narednom razdoblju suradnja bila još plodonosnija, u cilju aktivnog doprinosa zaštiti, promociji i unaprjeđenju kulturne baštine i kulturno-povijesnoga nasljeđa hrvatskoga naroda u Crnoj Gori.

Spomenimo da je Centar za razvoj i očuvanje kulture manjina ovom prilikom donirao jedan broj svojih knjiga i časopisa Hrvatskome nacionlanom vijeću Crne Gore, odnosno Hrvatskoj knjižnici ,, Ljudevit Gaj” u Donjoj Lastvi.

Ana Vuksanović