Prvi službeni posjet u novom sazivu HNV-a

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. lipnja 2021. - 9:12
Autor: 

Jučer je u posjetu Hrvatskome nacionalnom vijeću Crne Gore bilo izaslanstvo  Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore na čelu s direktorom CEKUM-a  Salkom Luboderom.

Riječ je o prvom službenom posjetu HNV-u nakon drugog  reizbora  Zvonimira Dekovića na čelo krovne institucije hrvatskoga naroda u Crnoj Gori, što je obilježeno prigodnim darovima.

U  sastavu delegacije CEKUM-a bili su i samostalna stručna suradnica za planiranje programskih aktivnosti CEKUM-a  Izedina Adžović Škrijelj , Luka Dumović, producent i  mr. sc. Selma Đečević, teoretičarka umjetnosti i kulture te  promoter Leksikona slikara  pripadnika manjinskih naroda Crne Gore  pod nazivom ,, Saga svjetlosti”, čija  se promocija održala sinoć  u gradskoj galeriji u  Tivtu.

Delegaciju CEKUM-a   predsjednik HNV-a,  Zvonimir Deković,  upoznao je  s aktivnostima HNV-a u proteklom i narednom razdoblju, među kojima su svakako i projekti u suradnji s CEKUM-om, a s ciljem daljeg  unaprijeđenja  modusa suradnje po  pitanjima prezentacije i očuvanja kulturno- povijesne baštine  hrvatske manjine u Crnoj Gori i drugih brojčano manjih nacionalnih zajednica.

Posebna je pažnja usmjerena na planiranje  programskih aktivnosti iz područja kulture, čija bi realizacija unaprijedila položaj hrvatske  manjinske zajednice, ali i doprinijela  multietničkom skladu  i karakteru Crne Gore.

Susret je protekao u ugodnom ozračju, čemu su svakako doprinijeli i darovi- leksikoni  u izdanju CEKUM-a za Hrvatsku knjižnicu ,, Ljudevit Gaj” u Donjoj Lastvi, odnosno Lekcionar i pontifikal  Kotorske biskupije,  vjerojatno najstarija knjiga na tlu današnje Crne Gore, koja  je protekle godine  objavljena u nakladi HNV-a, Biblioteci CEKUM-a.  

A. V.