Posjet predstavnika HKD Napredak - Glavna podružnica Mostar Kotoru i Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 29. travnja 2024. - 11:46
Autor: 

Na poziv predstavnika HKD Napredak podružnice Kotor predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar Miroslav Landeka i član Središnje uprave HKD Napredak Anto Ivić prisustvovali su u petak 27. travnja 2024. svečanoj misi u crkvi sv. Marije u Kotoru na čast blažene Ozane Kotorke.

Blažena Ozana Kotorska, dominikanska trećoredica iz Boke Kotorske, živjela je u 15./16. st., a najveći dio svog života provela je kao zazidana djevica, posvećujući se razmatranju Kristove muke i kontemplaciji u malom sobičku, u blizini crkve. Svojim je životom iskazivala silnu ljubav i Bogu i bližnjima, dobrovoljno podnoseći silne žrtve za grijehe svijeta. Uz sv. Tripuna građani Kotora je štuju kao svoju zaštitnicu, jer je za vrijeme potresa, kuge i drugih nepogoda spašavala grad, a posebno kad je Hajrudin Barbarosa, turski admiral, 9. kolovoza 1539. g. osvojio Herceg Novi i sa svojom mornaricom napao Kotor. Ona je hrabrila građane da se junački bore i da grad neće pasti u neprijateljske ruke. Nakon više dana opsade tursko brodovlje se moralo povući neobavljena posla. O toj pobjedi svjedoči i danas natpis nad gradskim vratima, pisan latinskim jezikom.Neraspadnuto tijelo prve hrvatske blaženice, rekluze i dominikanske trećoredice Ozane Kotorske, koje se danas čuva u zbornoj crkvi sv. Marije u Kotoru,

Koncelebrirano misno slavlje predvodio je apostolski upravitelj Kotorske biskupije, mons. Rrok Gjonlleshaj, barski nadbiskup.

„Upoznajmo sami sebe i recimo -  ja se želim Bogu približiti. Ne možemo biti vjernici, ako nismo u stanju prihvatiti križ. Ne možemo ga slijediti bez križa“ – kazao je u propovijedi barski nadbiskup te nas zapitao kamo idemo,  ako  nemamo svjesnost o značaju vjere, prisutnosti Boga i potrebi da se okrenemo Crkvi, kada je to najpotrebnije.

Tijekom boravka u Boki kotorskoj Landeka i Ivić susreli su se u Tivtu i s predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimirom Dekovićem. Bila je to prilika da se prijateljstvo i dugogodišnja suradnja HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i HNV-a produbi i konkretnim projektima u idućem razdoblju. Dogovoreno je predstavljanje književne edicije u izdanju HNV Crne Gore u Mostaru u okviru tradicionalne manifestacije „Napretkov tjedan kulture“, a koja govori o dubokoj usađenosti hrvatske duhovne baštine na području Boke kotorske( Crvene Hrvatske).

 

Autor: HKD Napredak Glavna podružnica Mostar