Postavljena hrvatska i crnogorska zastava

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 11. siječnja 2021. - 13:02
Autor: 

Danas je ispred Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi obilježen važan datum za hrvatsku nacionalnu manjinu u Crnoj Gori, podizanjem zastava Crne Gore i Republike Hrvatske.

Na samom početku, prisutni su imali priliku čuti crnogorsku himnu u izvedbi Dore Štampić, a nakon toga himnu hrvatskog naroda u Crnoj Gori, u izvedbi Doris Deković.

„Danas imam posebnu čast i zadovoljstvo što nakon 82 godine, dakle od 1939. kada je u Donjoj Lastvi zadnji put vijorila hrvatska zastava, nije izbrisano sjećanje, koje je u slojevima kolektivne memorije sačuvalo sve vrijednosti koje baštini hrvatski narod u Crnoj Gori“, kazao je predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, istaknuvši da ovaj događaj potvrđuje opstojnost Hrvata na ovim prostorima.

„Hrvatsko nacionalno vijeće je po istom zakonu odredilo i Dan hrvatskog naroda u Crnoj Gori, a odabrali smo 13. siječanj, kao sjećanje na 809. godinu, kada su otkupljene moći Sv. Tripuna, što predstavlja nultu točku povijesnog dokumentiranog trajanja našeg naroda“, rekao je Deković, prisjetivši se također i postojanja Hrvatske seljačke stranke i velikih imena koja su predstavljala hrvatski narod na ovim prostorima.

 „Za nas zemlja nije tek ekonomsko dobro, nego dar od Boga i naših predaka, sveti prostor s kojim moramo biti u interakciji ukoliko želimo zadržati svoj identitet i svoje vrijednosti i kako reče Luka Brajnović u knjizi „i služiti istini“, kazao je Deković i istakao da se „ne možemo odreći, ama baš i da hoćemo, svega u svijetu u kojemu živimo, i samo šutjeti i plakati“. Moramo, kako je kazao, kada je potrebno i tražiti svoje pravo, ali svjesni da je sve počelo prije nas.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović u svom je obraćanju posebno pozdravio pojedince, koji su u relativno skoroj prošlosti doživljavali progone i utvrđivali svoj identitet patnjama, kroz koje su morali proći oni i njihove obitelji te je istakao kako je ovaj dan posvećuje njima.

„Današnji dan je veliki za sve nacionalne zajednice u Crnoj Gori, veliki je za hrvatsku nacionalnu manjinu, ali veliki je i za samu državu Crnu Goru. Današnjim događajem Hrvati u Crnoj Gori potvrđuju svoj vitalitet i dokazuju da su sljedbenici velikih ideja, ali kad ste sljedbenici velikih ideja, onda nadilazite brojčanu vrijednost koju imate. Važan je i za samu Crnu Goru, jer ona na ovaj način pokazuje i dokazuje da uvažava i poštuje prava svojih manjina“, rekao je Vuksanović. „Ovim prostorom smjenjivale su se mnoge državne sile i mnoga državno-pravna uređenja. S nekima od njih imali smo kulturološku bliskost, a religioznu istovjetnost. Ali i pored toga, mi smo ostali Hrvati. Nismo postali nešto drugo“, naglasio je Vuksanović te kazao da vrijeme koje traži žrtvu je vrijeme velikih ostvarenja i da je potrebna povijesna distanca da bismo postali svjesni određenih dostignuća.

 „Ponosan sam što je upravo Hrvatska građanska inicijativa u prošlom sazivu Skupštine Crne Gore dala nemjerljiv doprinos donošenju ovog emancipatorskog zakona. I nije baš precizan termin da mi danas postavljamo hrvatsku zastavu na Dom kulture koji su podigli Hrvati, a isti taj dom su obnovili Hrvati prije 10 godina. Zašto nije precizan taj pojam „postavili smo hrvatsku zastavu?“ Najprecizniji je pojam „vratili smo hrvatsku zastavu“, jer hrvatska trobojnica vijorila se i 1851., kada je nezaboravni ban Josip Jelačić došao u Kotor i bio egzaltirano dočekan od bokeškog puka“, ističe Vuksanović, uz potrebu svjesnosti nastavljača tradicije i obveze koju su nam ostavili preci.

Veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić istakao je značaj hrvatskog grba i zastave, povijest koju baštinimo kao Hrvati u Crnoj Gori, dijeljenja iste i značaja ovog događaja za Hrvate na ovim prostorima.  

Prilikom postavljanja zastava oglasila su se i crkvena zvona sv. Roka.

Današnjem događaja su prisustvovali: generalna konzulica Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Kotoru Jasminka Lončarević, potpredsjednik HGI-ja Ilija Janović, potpredsjednik SO Tivat Andrija Petković, kao i direktor tivatskog Centra za kulturu Neven Staničić.

Današnji dan predstavlja povijesni datum na ponos svakog Hrvata u Crnoj Gori. Dan koji će nas podsjećati na sve ono što jesmo i što trebamo biti.