Prekrasna proslava Svetog Antona u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 13. lipnja 2017. - 21:11
Autor: 

Svečanom svetom misom u prepunoj crkvi sv. Klare, Kotorani su dostojanstveno proslavili jednog od omiljenih svetaca – Svetog Antu Padovanskog.

Svetu Misu predslavio je fra Vito Smoljan, franjevac iz samostana Male braće u Dubrovniku, uz koncelebraciju mladomisnika Kotorske biskupije don Dražena Kraljića, a kao zaštitnik djece Sveti Ante je i ove godine okupio mnoštvo vjeroučenika i djece iz Kotora koji su primili njegov blagoslov na kraju svete Mise.

U svojoj propovjedi, govoreći o životnom putu mladog sveca rođenog u Portugalu, don Dražen Kraljić je istakao propovjednički dar Svetoga Ante i njegovu brigu za malog, običnog čovjeka. 

I današnji svijet voli sv. Antu kao zagovornika, te od njega očekuje da ga čuva od zla, da mu nađe izgubljene stvari ili da mu povrati zdravlje. Ali svijet u svom štovanju lako zaboravlja da su sveci postavljeni na oltare ne samo da ih štujemo nego i zato da nam budu uzori. Stoga se ne trebamo svetom Anti diviti, nego trebamo nasljedovati njegovu svetost. Iskreni i pravi štovatelj svetog Ante najbolje će mu ugoditi ako ono isto Evanđelje koje je on smatrao putokazom svetosti smatra svojom knjigom života. I mi možemo nasljedovati svetog Antu i postati sveci, ako budemo dobri svećenici, dobri roditelji, čestiti mladići i djevojke, te dobri i čestiti radnici. Zamolimo stoga danas Gospodina da nam po zagovoru sv. Ante budu svete zapovijedi Božje, te da umorni i opterećeni, zapušteni i siromašni osjete po nama Kraljevstvo Božje. Nije lako svetost ostvariti i zato nam je potreban zagovor. Stoga te molimo, sveti Ante, zagovaraj nas kod dobroga Boga da uvijek budemo pravi i vjerodostojni kršćani“ – istakao je don Dražen.

Posebnu notu ovoj današnjoj svetkovini dao je Dječji zbor Kotorske katedrale, koji je pjevao cijelu svetu Misu.
Na kraju euharistijskog slavlja fra Vito je blagoslovio kruh, djecu i cvijeće, a u dvorištu samostana sv. Klare nastavljeno je druženje prisutnih.