Preminuo Mirko Novosel, legenda hrvatske košarke

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. srpnja 2023. - 8:59
Autor: 

Poznati hrvatski košarkaški trener i dužnosnik Mirko Novosel preminuo je u 86. godini.

Bio je član košarkaške Kuće slavnih, dvostruki europski prvak i svjetski viceprvak s bivšom državom, osvajač dvaju olimpijskih medalja. Imao je 85 godina.

Mirko Novosel je jedan od najvećih europskih trenera svih vremena. Još sredinom sedamdesetih godina prošlog stoljeća dobio nadimak "penicilin za Ruse". Dotad najjaču momčad svijeta godinama je uredno pobjeđivao i uzimao brojne medalje.

Ima četiri medalje sa svjetskih prvenstava - srebro je osvojio 1974., zlato četiri godine poslije, a broncu 1982. i 1986. Osvojio je i tri olimpijske medalje (srebro iz Montreala 1976., zlato iz Moskve 1980. i broncu iz Los Angelesa 1984.), čime je postao jedan od samo četiriju trenera koji imaju tri ili više olimpijske medalje.

Novosel je bio tvorac Cibone koja je 1985. osvojila Kup prvaka. U toj je momčadi okupio sjajnu generaciju predvođenu braćom Petrović, Nakićem, Čuturom, Knegom, Ušićem. U košarkašku Kuću slavnih primili su ga 2007., a u Fibinu tri godine poslije.

Hrvatsku košarkašku reprezentaciju vodio je do bronce na Eurobasketu 1993. u Njemačkoj, a jedan je od najzaslužnijih ljudi što je Draženova generacija mogla nastupiti na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992., gdje ju je u finalu zaustavio američki 'dream team'.

 

Izvor:24 sata.hr