Press konferencija Hrvatske građanske inicijative

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 16. rujna 2016. - 13:37
Autor: 

U Podgorici je danas održana press konferencija „Hrvatsko srce za Crnu Goru“, na kojoj su se nazočni upoznali s identitetom kampanje i izbornim programom Hrvatske građanske inicijative.

Program Hrvatske građanske inicijative predstavio je Adrijan Vuksanović, nositelj liste na predstojećim parlamentarnim izborima; Marija Vučinović, predsjednica HGI-ja, kao i nositeljica liste na lokalnim izborima u Kotoru, Ljiljana Velić.

„HGI je stranka koja se još 2002. godine, kada je i osnovana, u svom programu zalagala za obnovu neovisnosti države Crne Gore. U tom procesu i HGI  i hrvatska nacionalna zajednica dale su veoma značajan doprinos. Kao što vam je poznato, veliki broj znamenitih Hrvata je u prošlosti, kao i danas, ugradio sebe kroz različite oblasti društvenog života, kulture, znanosti, umjetnosti, arhitekture, graditeljstva, medicine i sporta. Istovremeno, kao autohtoni narod u Boki kotorskoj i drugim dijelovima Crne Gore, afirmirali smo suživot i izgradnju građanske Crne Gore. Također, HGI je i most suradnje između crne Gore ni Republike Hrvatske, i raduje nas što je ta suradnja sve bolja. Očito da niko ne može dovoditi u sumnju lojalnost Hrvata Crnoj Gori, jer je ona neupitna“, izjavila je gospođa Vučinović, dodavši da su ovi izbori važni za sve Hrvate u Crnoj Gori, te da „birači treba da budu svjesni da samo preko legitimnog predstavnika hrvatske zajednice u zakonodavnom domu imaju garancije da će njihove potrebe i interesi na najbolji način biti artikulirani“.

Nositelj liste, Adrijan Vuksanović se osvrnuo na program Hrvatske građanske inicijative, istakavši da je program sažet upravo u imenu stranke. „Da bismo stvorili preduvjete za ukupan razvoj Boke kotorske i cijele Crne Gore, bezbjednost i sigurnost građana mora biti na prvom mjestu. Zato će HGI inicirati reorganizaciju, modernizaciju i kadrovsko jačanje svih bezbjednosnih struktura, jer postojeći sistem nije dovoljno efikasan. Kadriranje u sektoru bezbjednosti mora biti motivirano znanjem, sposobnostima i odgovornošću bez bilo kakvih političkih utjecaja. Odgovorne pozicije u sistemu bezbjednosti moraju obavljati profesionalni odani isključivo građanima i državi Crnoj Gori“.  Vuksanović je naglasio da će insistirati na razvoju poduzetništva, jačanju vodovodne i putne infrastrukture, efikasnijem i neselektivnom povraćaju ili pravičnoj nadoknadi nezakonito oduzete imovine, kao i da je već pripremljen Predlog za izmjenu postojećeg Zakona o lukama. Također, istakao je i važnost obrazovanja i zdravstva, koje mora biti dostupno svima.

Nositeljica liste na lokalnim izborima u Kotoru, Ljiljana Velić izjavila je da će Hrvatska građanska inicijativa insistirati na dugoročnoj koncesiji za Luku Kotor, te da će Prijedlogom HGI o izmjeni postojećeg Zakona o lukama omogućiti raspolaganje Općine svojom obalom, jer je to, kako kaže,  u obostranom interesu Luke Kotor i grada. „HGI će inicirati otvaranje mjesta savjetnika u Sekretarijatu za preduzetništvo, komunalne djelatnosti i saobraćaj, koji će svojim aktivnostima poticati razvoj poduzetništva, kao nositelja ekonomskog rasta Kotora. Do izgradnje obilaznice, kako bi se rasteretio saobraćaj, HGI predlaže izgradnju pothodnika do lučkog putničkog terminala do fontane, uvođenje automatskog upravljanja prometom, strategije i mjere politike parkiranja. Pravo na povlaštenu kartu za parkiranje imat će osobe s invaliditetom, kao i poduzetnici i osobe s prebivalištem u naplatnoj zoni“, istakla je Velić.  Ona se također osvrnula i na moguća rješenja u oblasti vodovodne infrastrukture, razvoju sporta, kao i očuvanja tradicije i kulture. Velić je naglasila da će Hrvatska građanska inicijativa definitivno izaći samostalno na parlamentarne i lokalne izbore, a ono što je interesantno je da je velika zastupljenost žena na listama.