Prestižna regata „Tisuću otoka“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. rujna 2015. - 8:56
Autor: 

Treća  po redu velika međunarodna regata  Tisuću otoka (Thousand Islands Match Race), koju organiziraju  Jahting klub Porto Montenegro, JK SCOR Rijeka i Udruženje Val iz Rijeke,  počela  je jučer  u 12 sati – 20 skipera s jedrilicama u klasi ORC i MOCRA, iz Austrije, Čilea, Hrvatske, Češke, Njemačke, Velike Britanije, Mađarske, Italije, Slovenije, Slovačke i Crne Gore, uputile su se, uz dobru buru, ka 277 milja udaljenom Portu Montenegru.

Flota krstaša prolazi među više od 1000 jadranskih otoka, pri čemu jedrilice prolaze pored otoka Unije, Susak, Kornat, Vis, Lastovo i Svetog Andriju, kako bi došle do cilja, u marinu Porto Montenegro. Druga etapa jedri se na istom pravcu u povratnom smjeru, 24. rujna uz slikovite pejzaže hrvatskih otoka i luksuznih jedriličarskih odredišta.

U akvatoriju  Bokokotorskog zaljeva, u četvrtak, 23. rujna, održat će se i regata pod nazivom  Tisuću otoka +2, u organizaciji Jahting kluba Porto Montenegro, kada će jedriličari iz Tivta imati priliku da jedre sa sudionicima međunarodne jadranske regate, oko dva bokeška otoka.

Organizatori prestižne offshore regate Tisuću  otoka  objavili su nagradni fond: pobjednik u klasi ORC, u TIR overall-u (ukupno), dobiva  vez u marini Porto Montenegro u iznosu od 5.000 eura, a isti novčani iznos dobiva i pobjednik trimarana, odnosno u MOCRA klasi. Nagradu dodjeljuje marina Porto Montenegro, i može se iskoristiti u periodu od rujna  2015. do rujna 2016. godine.

JK Porto Montenegro na manifestaciji sponzorira sudjelovanje  i lokalne jedrilice Vagabundo, sa skiperom Miodragom Kovačevićem iz Herceg Novog, koji će jedriti u drugom pravcu, iz Porto Montenegra ka Rijeci.

Svi ljubitelji jedrenja zasigurno se sjećaju impresivnog trkačkog bolida prošlogodišnjeg pobjednika, 30-metarske Esimit Europe 2, jedne od najbržih i tehnološki najnaprednijih jedrilica na svijetu, koja postiže maksimalnu brzinu preko 38 čvorova. Dosadašnji rekord za prvu fazu jedrenja od Rijeke do Porta Montenegra postavio je mađarski Wild Joe – 28 sati, 41 minut i 06 sekundi, a za drugu fazu je prošlogodišnja pobjednica, s  brzinom od. 37 sat 17minuta i 57 sekundi.