Projekt Sharemed – sastanak o realiziranim aktivnostima i rezultatima

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 05. rujna 2022. - 11:05
Autor: 

U okviru projekta „SHAREMED - Razmjena i unapređivanje sposobnosti za rješavanje prijetnji po životnu sredinu u Mediteranskom moru“, Institut za biologiju mora, Univerziteta Crne Gore, organizira  II.  nacionalni sastanak sa ciljem upoznavanja šire javnosti o realiziranim aktivnostima i dobivenim rezultatima. Planirano je predstavljanje provedenih aktivnosti unutar svakog radnog paketa, kao i prezentacija krajnjih proizvoda odnosno alata koji su nastali kao rezultat aktivnosti.

  „Projekat SHAREMED je strateški projekat koji je većim dijelom finansiran od strane Interreg MED programa u okviru PANORAMED-a. Krajnji cilj ovog projekta je povećanje sposobnosti mediteranskih regionalnih, subregionalnih i lokalnih vlasti, kao i istraživačke zajednice da zajednički procijene i riješe opasnosti vezane za zagađenje i prijetnje po životnu sredinu u Sredozemnom moru. Potreba za procjenom i rješavanjem sve veće prisutnosti koegzistirajućih prijetnji po životnu sredinu, koje se šire u prostoru i vremenu i preko političkih granica, zahtijeva transnacionalne koordinirane akcije zasnovane na zajedničkim informacijama i zajedničkim intervencijama utemeljenim na dokazima. Kako je projekat većim dijelom realizovan u periodu trajanja pandemije COVID 19, postojale su izvjesne poteškoće u realizaciji planiranih aktivnosti koje će takođe biti predočene učesnicima sastanka. Planirana diskusija bi trebalo da pruži smjernice za buduća djelovanja u oblasti zaštite morskog ekosistema na nivou Mediterana“.


Sastanak će biti održan u utorak, 6. 9.,  u online formatu. Okupit će predstavnike institucionalne i stručne zajednice, koje u svom domenu djelovanja imaju morski ekosistem- Instituta za biologiju mora, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Agencije za zaštitu životne sredine, Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, Uprave za inspekcijske poslove i lokalnih uprave primorskih opština.