Proslava blagdana blažene Ozane Kotorke u Željeznom

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 28. travnja 2022. - 17:42
Autor: 

U biskupskoj kapelici Ordinarijata biskupije Željezno (Eisenstadt) u Gradišću u Austriji, proslavljen je blagdan Bl. Ozane Kotorke djevice i redovnice, blaženice iz 16. stoljeća, suzaštitnice Kotorske biskupije. Sv. misno slavlje predslavio je don Ivan S. Vukčević, glavni tajnik Željezanske biskupije i osobni tajnik biskupa mons. dr. Egidija Živkovića. Misi su nazočile sestre Služavke Maloga Isusa, koje djeluju u Ordinarijatu, a prisutne su u biskupiji gotovo preko decenije, brinući se prevashodno o nemoćnima i bolesnima laicima i svećenicima u zdravstvenim institucijama biskupije, na taj način promičući karizmu svog utemeljitelja i prvog nadbiskupa vrhbosanskog Josipa Štadlera.

U svom kratkom nagovoru pod misom, don Ivan je  istakao  lik kotorske blaženice Ozane (rođene pod imenom Katarina Kosić), njezin put od pastirice na crnogorskim vrletima i pašnjacima, preko njezinog služenja u imućnim obiteljima Kotora, a potom Isusovim pozivom da svoj poziv pronađe u dominikanskom redu i klauzuri crkve sv. Pavla, gdje je provela gotovo pola vijeka. Iako svojim zavjetima ograničena na svoju ćeliju, u postu i molitvi, ipak je bila i za života zagovornica svima koji su joj se u nevolji utjecali a to je najradije radila savjetima i toplom riječju. Njezini ručni radovi, koji se i danas čuvaju u kotorskoj katedrali, plod su nepresušne inspiracije koju je kroz svoje talente poklanjala Bogu a sve priloga za svoj rad, darovala je siromasima. Učiteljica mistike je također jedan od njenih atributa, jer je posebno štovala Kristovu muku a svoju osobnu žrtvu prikazivala je za duše u čistilištu. Njena mudrost također je imala odjeka u ondašnjim gradskim vlastima, kada je savjetovala pri morskoj opsadi Kotora od zloglasnoga admirala Hajredina Barbarose, te se i danas štuje kao suzaštitnica Kotorske biskupije. Ona je jedan od simbola ekumenizma, jer dolazi iz pravoslavne obitelji a uslišanje molitvi svjedoče i brojni pravoslavci. Proglašena je blaženom 1927. od pape Pija XII., a njezino neraspadnuto tijelo nalazi se u crkvi sv. Marije od Rijeke u Starom gradu u Kotoru.

Na kraju misnog slavlja, koje je također bilo prikazano za dušu pokojnoga kotorskog svećenika don Branka Sbutegu, koji je preminuo na današnji dan 2006. godine, uz molitvu svim našim bokeljskim svecima i blaženicima: bl. Graciji Kotorskom, sv. Leopoldu Mandiću, sv. prvomučenicima Petru, Andriji i Lovru, te velikom zaštitniku svetome Tripunu, prisutni su skupa molili zagovor bl. Ozane uz drevnu kotorsku antifonu: Ti Ozano, slavo Crne Gore, radosti Kotora, uzore pokorničkih djevica, pomozi nam u borbi s neprijateljem duše i brini se za sve slabe, koji se uzdaju u tvoj zagovor!