Proslavljene Karike u katedrali sv. Tripuna

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 14. siječnja 2018. - 10:56
Autor: 

Svečanom svetom misom u katedrali sv. Tripuna sinoć su tradicionalno proslavljene Karike, sjećanje na dan kada su u Kotor stigle moći Svetog Tripuna.

Nazočnima se obratio don Anton Belan: „1431. godine stoji da je 13. januar stari običaj kojega u Kotor, na sjećanje dolaska moći Sv. Tripuna 13. januara, predvodi peraški opat. Zbog toga, jer su benediktinci sa otoka sv. Jurja prenijeli relikvije Sv. Tripuna u Kotor. Zato nemamo primarne arhivske izvore, ali za datum 13. januar i za ime kotorskog biskupa Ivana, kao i za godinu, koja je u zadnje vrijeme sporna; koju su proučavali srpski, hrvatski i crnogorski najbolji epigrafičari, sada se dovodi u sumnju 809. i najnovije čitanje je 805. godina, ali nije uopće važno; svakako je početak devetoga stoljeća“. On je pozvao nazočne da, prije nego što napuste katedralu, pogledaju komad kamene pregradne oltarne ploče, na kojoj piše datum 13. januar, ime biskupa Ivana, kao i godina 809.

Misu je predvodio don Srećko Majić, koji je istakao da turistički vodiči na otoku Gospe od Škrpjela uvijek spominju 12. stoljeće prisutnosti benediktinaca na otoku sv. Jurja te ih nastoji ispraviti. „Benediktinci u Perastu spominju se u 9. stoljeću kada su pozdravili svete ostatke sv. Tripuna“.

Na priloženom plakatu možete pogledati što nas sve očekuje u narednom periodu u okviru svetkovine Sv. Tripuna.