Prva službena press konferencija uprave Općine Kotor

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 19. lipnja 2017. - 13:47
Autor: 

Na današnjoj press konferenciji u palači Bizanti, koja je ujedno i prva koju je sazvao gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, pored njega sudjelovali su i predsjednica SO Kotor Dragica Perović, potpredsjednici Ljiljana Moškov, Branko Nedović i Mišo Samardžić, kao i direktor Direkcija za uređenje i izgradnju Kotora Rato Brajković.

Cilj konferencije je bio da se javnost upozna s izvještajem o radu lokalne uprave za protekla 4 mjeseca i njenim  daljim planovima, a po riječima g. Jokića konferencije će postati praksa u budućnosti.

Po riječima Jokića, najvažnije pitanje Općine Kotor je zapravo koncesija Luke Kotor, koja je u većinskom vlasništvu Općine, i Općina je na nedavnom sastanku s predstavnicima kruzing kompanija ocijenjena kao kredibilan i poželjan partner, ali do danas pitanje davanja koncesije Općini nije riješeno.

Jokić se u izvještaju osvrnuo i na predstojeći festival KotorArt, i najavio da će segmenti KotorArta: Festival pozorišta za djecu, Festival klapa Perast i Don Brankovi dani muzike biti financirani u potpunosti iz budžeta Općine Kotor, bez sudjelovanja Ministarstva kulture.

Jokić je istakao da je s danas nazočnim suradnicima u protekla četiri mjeseca imao preko 400 susreta s građanima Kotora, da su obišli mjesne zajednice te da je u pripremi osnivanje odbora za koordinaciju i komunikaciju s mjesnim zajednicama, kako bi svakodnevno lokalna uporava bila u toku s problemima i potrebama svojih mjesnih zajednica.

Gradonačelnik je također spomenuo da su u pripremi nove sistematizacije za sekretarijate i poduzeća Općine Kotor, da su neki natjačji već raspisani, te da svi pojedinci koji su spremni raditi i djelovati u skladu sa zakonom i Ustavom, a bez obzira na pripadnost bilo koje vrste, mogu se smatrati dobrodošlim partnerom Općine Kotor.

Jokić je ovom prigodom, i na pitanje novinara, još jednom potvrdio ranije iskazane tvrdnje, da Vlada Crne Gore kroz svoja ministarstva opstruira i onemogućava normalno funkcioniranje Kotora, iz razloga jer je opozicija u Kotoru nedavno preuzela vlast.

Ono što je pozitivno i treba istaći je da je Općina u usporedbi s istim periodom iz 2016. godine ostvarila 45% realizacije općinskog budžeta, što predstavlja 9 milijuna i 250 tisuća eura više, te da su prihodi Općine Kotor na 15. lipnja ove godine veći za 23% nego u lipnju prethodne godine, i to zahvaljujući redovnosti naplate od nakupaca poslovnih prostora, poreza kao i naplata zaostalih dugovanja prema Općini Kotor. Smanjeni su također i rashodi Općine u dijelu službenih putovanja, goriva, korišćenja mobilnih telefona i reprezentacija, za tri puta u usporedbi s istim periodom u 2016.godini.

U narednom periodu, točnije tijekom ovog ljeta, po riječima Jokića riješit će se pitanje saobraćajne gužve, i to formiranjem koridora za usmjeravanje autobusa, te su se nadležni pozabavili pitanjem komunalnog reda u Starom gradu – smanjenjem površina ugostiteljskih tarasa i reguliranje buke, na čemu još treba da rade. U narednih 45 dana bit će nabavljeni i elektronski sistemi za naplatu ulaza i obilaska tvrđave Sanđovani.

Na današnjoj konferenciji također je naglašeno da če i ovogodišnji đaci prvaci dobiti sve udžbenike besplatno.