Prvi međudržavni susret hrvatske književnosti

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 20. svibnja 2017. - 8:43
Autor: 

Prvi međunarodni susret hrvatske književnosti , u organizaciji  Južnohrvatskoga ogranka Društva hrvatskih književnika organizira prvi međudržavni susret hrvatske književnosti u Stonu, 18. i 19. svibnja te  u Dubrovniku 19. i 20. svibnja.

Na susretima  će sudjelovati  književnici iz Dubrovačko neretvanske županije , Huma- Hercegovine, Boke kotorske i Molisea u Italiji  ( mjesta Mundimitar, Filič, Kruč).

Prvi međunarodni susret hrvatske književnosti započeo je  18. svibnja u Stonu, koji je sjedište Južnohrvatskoga ogranka Društva hrvatskih književnika, nastavlja se programima u Dubrovniku 19.  i 20. svibnja, a završava  se susretima u Moliseu  16., 17., 18 i 19. kolovoza 2017. u gradovima Kruč, Mundimitar i Filič gdje već desetljećima živi hrvatska zajednica.  

U programu sudjeluju   hrvatski književnici  i sudionici iz četiriju regija:  Molisea u Italiji  (Antonio Sammartino, Vesna Ljubić Sammartino, PasqualePiccoli, Gabriele Blascetta, GianlucaMiletti, Nico Pasciullo),  Boke kotorske u Crnoj Gori (Adrijan Vuksanović, Zvonimir Deković, Desanka Matijević, Miroslav Sindik), Huma u Hercegovini  (Anđelko Vuletić, Ljubo Krmek, fra Miljenko Stojić, Mile Pešorda, Antun Lučić, Pero Pavlović, Stanko krnjić, Ružica Soldo) i  Dubrovačko- neretvanske županije  (Luko Paljetak, EnerikaBijač, Stjepan  Šešelj, Domagoj Vidović, Vinicije Lupis, Stanko Krnjić  i Hrvoje Barbir, Frane Vlatković, Boris Njavro) te hrvatski književnici izvan ovoga prostora: predsjednik DHK-a Božidar petrač  i predsjednik DHK Herceg-Bosne Ivan Sivrić.

Ciljevi susreta su zbližavanje i prožimanje hrvatske kulture i književnosti četiriju regija iz četiri bliske zemlje.

U program susreta  bit će  uključene škole s područja gradova Dubrovnika i Stona te iz gradova Kruč, Mundimitar i Filič.

Programom je predviđeno da se  Stonu sastanu  svi sudionici Susreta , kojom će prilikom razgovarati na temu   hrvatske književnosti u sredinama iz kojih sudionici dolaze (Molise, Boka kotorska, Hum-Hercegovina i DNŽ). Radni dio Susreta obuhvaća   detaljno upoznavanje  autora, s autorima  i njihovih djelima, kao i zemljopisnih  i duhovnih  karakteristika prostora iz kojih pojedini književnik / sudionik dolazi. Sudionici  su tom prigodom iznijeli  kraće radove o književnicima i književnosti  s područja s kojega dolaze- Molisea, Boke kotorske, Hercegovine i DNŽ-a.

Književnici i gosti su  u Stonu položili  cvijeće  na grob književnika Antuna BratosaljićaSasina, uz kraći osvrt na njegov književni opus.

 Hrvatski književnik Antun BratosaljićSasin ( Sassi) (oko 1518./1525. – ? 1595.)bio je hrvatski renesansni književnik iz Dubrovnika. Najveći je dio života živio u Stonu, gdje je bio pisar u solani, kancelar, učitelj, justicijar, sudac. Pisao je prigodne i pokladne pjesme, komedije, spjevove i drame. Bio je pučanin. Napisao je tri drame: Malahna komedija od pira, Filide i Flora (potonje dvije su pastirske igre), zatim spjev Razboji od Turaka, nekoliko prigodnica, od kojih se ističu prigodnice Drugi san i U pohvalu pjesnika dubrovačkijeh u kojima je nabrojao sve važne hrvatske književnike iz Dubrovnika, dotad  najveći  katalog hrvatske književnosti. Autor je nadgrobnica  U smrt gospodina DživaSimova Bunića, U smrt istoga, Antun Sassi u smrt Marina Držića, Žalosljuvenice u smrt Pava Torellite, maskerata (pokladnih pjesama), Mužika od crevljara, Vrtari, Tamašna pjesan, Robinjica, Robovi, Mrčari, Vrtari II, Od ljubavi poklisari, Drvoševi redovnici te  pjesama Mrnarica, San, Drugi san, U pohvalu pjesnika dubrovačkijeh i U slavu i hvalu lijepijeh od grada gospoja.

Dana 18. svibnja organiziran je posjet školi , a  u večernjim satima je održana književna večer za stanovnike Stona nakon koje se nastavilo prigodno druženje uz domjenak.

 Program se nastavio 19.  svibnja  u Dubrovniku  nizom događanja u organizaciji kulturnih i prosvjetnih institucija, ustanova i udruga te književnom večeri koja je upriličena za građane Dubrovnika.

Ova prva faza  Prvih međunarodnih susreta hrvatske književnosti završava se 20. svibnja u Dubrovniku . Planirano je upoznavanje sudionika sa značajnim hrvatskim književnicima,  ustanovama, crkvenim i svjetovnim znamenitostima grada Dubrovnika  uz stručno vodstvo.

U poslijepodnevnim satima će se održati  radni dio Susreta, kojom će prilikom  Antonio Sammartino održati predavanje o tendencijama u suvremenoj molisansko-hrvatskoj književnosti .

Druga etapa ove književne manifestacije završava  se susretima u talijanskoj pokrajini Molise  16., 17., 18 i 19. kolovoza 2017., i to konkretno  u gradovima Kruč, Mundimitar i Filič gdje već desetljećima živi hrvatska zajednica.