III. međudržavni susret hrvatske književnosti

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 14. svibnja 2019. - 8:34
Autor: 

U Mostaru i Metkoviću, od 10. do 12.  svibnja održan je III. međudržavni susret hrvatske književnosti na kojem su se okupili predstavnici iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Republike Hrvatske i Republike Italije.

Susret je započeo u Mostaru gdje su književnici i djelatnici kulture imali izlaganje u Gimnaziji Mostar. Oni su predstavili književne velikane kraja iz kojeg dolaze i koji daju na značaju sveukupnoj kulturi Hrvata. Gimnazijalci su pokazali veliko znanje i zainteresiranost, pa je susret trajao dulje od predviđenog. U okviru programa prvog dana sudionici su obišli franjevačku crkvu sv. Petra i Pavla, kao i čuvenu knjižnicu u društvu i stručno vodstvo gvardijana samostana fra Ivana Šege. Potom su u Kosačinom domu imali nastup gdje su govorili poeziju i predstavljali svoju zajednicu u sociološkom i političkom trenutku.

Drugi dan Susreta odvijao se u Metkoviću. Bogata arheološka i ornitološka baština drvene Narone nije ostala uskraćena posjetiteljima, koji su uživali u Prirodnoslovnom , kao i Arheološkom muzeju na obali Neretve. Književni susret organiziran je u Osnovnoj školi Stjepan Radić.

Posebnu vrijednost ovog kulturnog događaja, koji nastavlja svoje trajanje, je u svjedočanstvu da hrvatska pisana riječ i kultura snažno okuplja Hrvate diljem svijeta. Bez obzira s koje zemljopisne strane dolazili, oni intenzivno žive svoj identitet izražavajući ga i kroz kulturni sadržaj.  U tom smislu dragocjeno je iskustvo Hrvata iz Molise, s juga Italije, koji su i ovaj puta sudjelovali na manifestaciji. Oni već pet stoljeća čuvaju hrvatski identitet njegujući svoju jezičku posebnost, usprkos i vremenskoj i zemljopisnoj distanci u odnosu na domovinu, Republiku Hrvatsku. Snažno je to svjedočanstvo vitalnosti hrvatskog identiteta, na koju možemo svi biti ponosni.

Iz Boke kotorske Susretu su prisustvovati zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković. Iz Molisea su na Susretu sudjelovali: Antonio Sammartino, Antonio Piccoli i Leopoldo Lalli; s područja Dubrovnik-Neretva Hrvoje Barbir, Enerika Bijać, Ljubo Krmek, Stjepan Sešelj, Josip Škerlj i Domagoj Vidović; s područja Hum-Hercegovina fra Miljenko Stojić, Mile Pešorda, Šimun Musa, Srećko Marijanović, Marina Kljajo-Radić, fra Vendelin Karačić, Ružica Soldo, Zdravko Kordić, Anita Martinac, Antun Lučić i Pero Pavlović.