Ressler – Hvala vam na svemu što radite za Hrvate

Time to read
3 minutes
Read so far

Subota, 26. veljače 2022. - 11:01
Autor: 

Hrvatska građanska inicijativa ove godine obilježava važan jubilej -  20 godina svog postojanja. Tijekom čitave godine će se organizirati događaji, kojima će se HGI zahvaliti članovima, simpatizerima i prijateljima na potpori svih godina. Dolazak hrvatskog zastupnika  u Europskom parlamentu Karla  Resslera, tj. njegov posjet Boki te predavanje, koje je jučer održano u Domu kulture u Donjoj Lastvi, predstavlja početak obilježavanja važne obljetnice HGI – ja.

Gospodin Ressler je tijekom dva dana boravka posjetio Kotor i Tivat. U Kotoru se, s predsjednikom HGI – ja Adrijanom Vuksanovićem i predsjednikom HNV – a Zvonimirom Dekovićem, susreo s generalnom konzulicom Generalnog konzulata u Kotoru Jasminkom Lončarević. 

Podsjećamo, zgrada je  obnovljena po šengenskim standardima, a  u vlasništvu  je Republike Hrvatske i nalazi se u Starom gradu u Kotoru na zadovoljstvo čitave hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Zastupnik Ressler je posjetio i katedralu svetog Tripuna, kao i crkvu bl. Ozane.

Nakon toga je uslijedio obilazak Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi i predavanje gospodina Resslera.

Na početku, nazočne je pozdravio predsjednik HGI – ja Adrijan Vuksanović: „Hrvatska građanska inicijativa ove godine obilježava dvadesetu godinu postojanja i to je jubilej za svaki respekt. U političkom smislu predstavljamo jednu malenu, ali vitalnu zajednicu, koja je ostvarila veliki duhovni kulturološki kapital, u ovom podneblju, gdje autohtono živimo, kako to s pravom volimo reći, od stoljeća sedmog. Smatramo da je 20 godina postojanja činjenica za ponos i želimo taj jubilej slaviti tijekom čitave 2022. god., gdje ćemo se prisjećati svih onih dostignuća, koja smo ostvarili i zacrtati nove ciljeve i planove“. Vuksanović se također osvrnuo na značaj zajedništva s hrvatskom zajednicom ovdje i s matičnom državom, njenim institucijama, ali i  zajedništvo koje crpimo iz osobnih relacija.

„Mi se ovih dana suočavamo s mnogobrojnim nasrtajima. Mnogi se očekivano, ali i neočekivano bave nama. To govori o našem značaju, ali mi na to odgovaramo predanim radom, a  na nekulturu – odgovaramo kulturom“ – istakao je Vuksanović.

Gospodin Ressler je izrazio zahvalnost  konzulici Lončarević na svemu što čini za Hrvatsku i hrvatske državljane, kao i predsjedniku HGI – ja i HNV – a na predanom radu.

„Radimo na istim stvarima. Radimo na povezivanju, na jednom stvaranju veza i njegovanju svega onoga što traje već stoljećima, ali danas u jednim novim, društvenim, političkim okolnostima radimo na tome da budemo što snažniji, prisutniji i da njegujemo  hrvatski identitet i ovdje u Crnoj Gori, u Hrvatskoj, ali isto tako i u EU“ – ističe Ressler, koji je na polovici mandata u Europskom parlamentu. Govorio je kako je usmjeren na osnaživanju položaja Hrvatske, statusa hrvatskih državljana unutar Europske unije te da se  u Parlamentu  bori za hrvatske nacionalne interese.

Rekao je da sve što je uspio za kratko vrijeme vidjeti svjedoči o bogatoj kulturnoj baštini: “Svaki kamen, slika, svjedoči o bogatom kulturnom, vjerskom, intelektualnom, duhovnom nasljeđu. Nasljeđu koje je naše zajedničko, hrvatsko, ali isto tako i europsko. Važni su korijeni, tradicija i sve ono što je bilo prije nas“.

Ressler se također osvrnuo  na činjenicu da unutar Europskog  parlamenta  postoje i one političke snage, koje žele, na neki način potisnuti kulturnu baštinu i tradicijske elemente te da su određeni prijedlozi apsurdni i da treba ustati pred jednim protucivilizacijskim raspoloženjem.

„Vaša zadaća, naša dužnost, mora biti da ste vi jednostavno most, poveznica Crne Gore prema Europi i da ste najsnažniji europski glas u Crnoj Gori. Imate posebnu ulogu i u   povezivanju  s Hrvatskom, ali i europskoj kulturi, europskoj civilizaciji, europskoj obitelji, jer Crna Gora također pripada u tu obitelj i u današnjim vremenima koja su neizvjesna. Važno je raditi još više na povezivanju“- kazao je obraćajući se prisutnima te govorio o značaju spona, zdravih emocija nasuprot fatalizmu i atmosferi beznađa.

Ističe značaj odlučnosti oko bilo kakvih provokacija, oko bilo kakvih pokušaja diskriminacije, oko bilo kakvih pokušaja, u kojima je potrebno  odlučno reagirati i zaštititi ono što je pravo hrvatskog naroda, pravo na jedan ravnopravan položaj u jednoj susjednoj prijateljskoj državi i to je nešto sa čime moramo računati.

„Da hrvatska misao, da hrvatska kultura, da kultura Boke kotorske u kojoj su Hrvati imali neizbrisiv trag, neizbrisivu ulogu ostane snažna, da ju očuvamo i da ju još više uvrstimo i povežemo i s hrvatskim narodom u Hrvatskoj, ali i sa svim zbivanjima unutar Europe i da upravo vi budete najsnažniji glas Crne Gore u europskom približavanju“ – kazao je zastupnik te zahvalio na gostoprimstvu i trudu  svima,  koji rade za dobrobit hrvatske zajednice u Crnoj Gori.

Gospodinu Ressleru su uručeni i prigodni darovi: Kotorski misal, Pontifikal i  Barski oficij.