Samit gradonačelnika „Ujedinjeni u različitosti“ – Firenca

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 09. studenog 2015. - 11:19
Autor: 

Predsjednik Općine Kotor dr.  Aleksandar Stjepčević boravio je u Firenci od 5. do 8. Studenog  na samitu pod nazivom „Ujedinjeni u različitosti“ na poziv gradonačelnika Firence Daria Nardelle. Predsjednik Stjepčević je pozvan kao  počasni predstavnik Crne Gore da prisustvuje događaju, na prijedlog počasnog konzula Crne Gore u Toskani  gospodina Alessandra Giannantia, koji je okupio brojne sudionike iz cijeloga svijeta. Samit je održan u firentinskoj „Palazzo Vecchio“, u kome je smještena gradska vijećnica i predstavlja simbol grada i njegove gradske moći. Kotor kao član organizacije „Mayor for Peace“ i grad s tradicijom poštovanja različitosti i dobrih međuljudskih odnosa prepoznat je kao dobar partner u suradnji i promociji mira i tolerancije. Talijanski gradovi  već duži niz godina njeguju dobre odnose s  Općinom Kotor kroz suradnju na prekograničnim i transnacionalnim programima za razvoj zajednice, a skup u Firenci će dodatno učvrstiti i unaprijediti prijateljske odnose dva grada Kotora i Firence.  Na skupu je u ime Općine Kotor boravila i koordinatorica za međunarodnu suradnju Jelena Stjepčević. Događaju u Firenci su prisustvovale brojne istaknute javne ličnosti iz svijeta politike, kulture,umjetnosti, sporta. Među prisutnima su bili i Haya bint Hussein , princeza Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i poznati američki glumac i redatelj Tim Robbins.

 Na samitu su gradonačelnici razmjenjivali svoja iskustva i vodili debatu na temu uspostavljanja dugoročnog mira, kao univerzalne vrijednosti, koja predstavlja preduvjet za ostvarivanje  ljudskih prava i poštivanje  ljudskog dostojanstva. Jedan od govornika bio je i predstavnik organizacije  „Mayor for Peace“ Aron Tovish, koji je između ostalog istakao zadovoljstvo što je Kotor član ove međunarodne organizacije.

  Osnovne teme u fokusu su bile:  kulturno nasljeđe i demokracija, obrazovanje i ravnopravnost žena, mediji i demokracija , interkulturalni dijalog, migracije, problem izbjeglica. Organizator samita je gradska uprava grada Firence, a osnovni cilj je skretanje pažnje na socijalne konflikte i načini i mehanizmi u cilju njihovog prevazilaženja.

Ovom prilikom gradonačelnici su potpisali Povelju '“Ujedinjeni u različitosti“, koja poziva na jačanje interkulturalnih veza te zaštitu i promociju naslijeđa gradova. Povelja predstavlja apel gradova prema UNESCO-u, u cilju  uspostavljanja Stalnog komiteta za konsultaciju gradonačelnika, koji promovira novu ulogu gradova u pogledu zaštite  prirodne i kulturne baštine i različitosti kulturnih i jezičnih izraza.

U okviru umjetničkog dijela programa samita „Ujedinjeni u različitosti“, nastupila je i mlada gitaristica  iz Kotora Nađa Janković, učenica kotorske Glazbene škole i višestruka dobitnica međunarodnih priznanja.