Sastanci Općinskog tima za zaštitu i spašavanje

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 25. rujna 2020. - 11:09
Autor: 

Sastanci Općinskog tima za zaštitu i spašavanje (OTZS), povodom obilne kiše koja je pala u noći 22. na 23.9. na području tivatske općine i izazvala brojne probleme, ali i povodom najave novih padavina, održani su jučer i danas u prostorijama Općine Tivat.

“Sve opštinski organi i preduzeća su u stanju pripravnosti, postoji dobra koordinacija i pratićemo situaciju na terenu, kako bi posljedice eventualnih vremenskih nepogoda bile što manje”, kazao je predsjednik Općine dr. Siniša Kusovac, inače predsjedavajući Tima za zaštitu i spašavanje.

Komandir službe zaštite i spašavanja Zoran Barbić dao je osvrt na akivnosti iz prethodnih dana: “U toku noći i dana 23.09. Služba na čijem sam čelu je imala preko 50 intervencija i oko 200 poziva za pomoć. Na terenu smo djelovali u saradnji sa ekipama Komunalnog preduzeća, Vodovoda i kanalizacije, inspekcijskih organa, a podršku u mehanizaciji nam je pružalo preduzeće “Samcommerc” iz Tivta”. Po njegovim riječima, problemi su se javljali u svim dijelovima Tivta i na brojnim objektima. On je naglasio da je 23.9. u tijeku dana provođena sanacija tamo gdje je moguće, a da se s istim aktivnostima od strane svih gradskih službi nastavilo i narednih dana.

Najveći problem, po riječima ekipa s terena jesu: ravni krovovi s neadekvatnim odvodima, zatvoreni balkoni, koji prave probleme stambenim jedinicama čiji su dio, samovoljno pregrađivanje potoka, začepljenje atmosferskih rešetki, nemaran odnos građana prema potocima i atmosferskim odvodima, novi objekti s neadekvatno riješenim ispustima.

U ime tivatskog Komunalnog poduzeća sastanku je prisustvovao Božidar Brinić, koji je istakao da su ekipe Komunalnog aktivno radile tijekom cijele noći i narednog dana. On je naveo da Tivat i gradske službe pamte teže situacije i veće padavine, ali da se kao i uvijek do sada reagiralo tamo gdje je bilo potrebno, da se potoci redovno održavaju te da se na terenu svi eventualni problem otklanjaju u granicama mogućeg. Ekipe Komunalnog su uklonile oko 190 kubika raznog materijala, što iz bujičnih kanala, što sa saobraćajnica i trotoara.

Timovi Vodovoda i kanalizacije Tivat bilježili su probleme i kvarove, koji su na vrijeme otklanjani. Vršene su popravke na vodovodnoj mreži, oštećenoj uslijed odrona ili odčepljivanja odvoda i kanala. Po riječima direktora ViK-a Alena Krivokapića, grmljavinski procesi su doveli i do nekoliko kvarova na elektroinstalacijama na rezervoarima i pumpnim stanicama. “Vodosnabdijevanje u Tivtu je uredno” – naglasio je Krivokapić.

Pripravni su bili i službenici Uprave za inspekcijske poslove i Komunalne policije. Na terenu je utvrđeno više nepravilnosti, pa će organi shodno svojim nadležnostima poduzeti mjere i radnje prema neodgovornim licima. U pojedinim slučajevima pozivan je i vještak građevinske struke kako bi se otkrili uzroci nastale štete.

Iz Odjela bezbjednosti Tivat rečeno je da su njihovi službenici pružali podršku lokalnim organima, te da su evidentirana sva izlijevanja vode na magistralni put, oštećenja istog, a kada je bilo potrebno, vozila su s magistralnog preusmjeravana na alternativne putne pravce.

Općinska Komisija za procjenu štete od elementarnih nepogoda proteklih dana primila je oko 20 telefonskih poziva i obišla 20 objekata. Lokacije koje je ova Komisija obišla nalaze se u gornjim dijelovima grada i u pitanja su naselja: Radoševići, Kava, Gornji Kalimanj, Vrijes, Mrčevac, Gradiošnica uz lokalni put i pojedine lokacije u Bonićima. Izvještaj Komisije će biti dostavljen predsjedniku Općine na dalje postupanje. Na teren su izlazili i službenici Sekretarijata za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj.

Na sastanku je dogovoreno da će se pristupiti definiranim prioritetnim aktivnostima, kako padavine najavljene za danas (petak, 25. 9.) i dane vikenda, ne bi prouzrokovale veću štetu.

Fotografija: Općina Tivat