Sedam godina od smrti velikog hrvatskog tenora

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 27. listopada 2020. - 10:03
Autor: 

Danas se navršava sedam  godina od smrti hrvatskog tenora Vinka Coce, koji je ostavio neizbrisiv trag na hrvatskoj glazbenoj sceni, kao i u inozemstvu. 

Vinko Coce rođen je u Trogiru 22.12.1954. godine, a umro je u Splitu 27.10.2013. godine. Posvećen glazbi, savladao je solfeđo i postao tenor u kvintetu Mali Kanti, već s petnaest godina. Klapi Trogir priključio se 1972. godine. Paralelno je završio glazbenu školu i kao prvi vokal klape obišao Europu. Primljen je i  u zbor kazališta u Splitu. Pet godina je izvodio cjeloviti operski repertoar pritom ne zapostavljajući  svoju klapu.

Veliko priznanje stiglo je iz Firence: Vinko Coce dobio je ponudu asistirati u zboru teatra Komunale. Tamo je u operi Boris Godunov pjevao s Lucianom Pavarottijem.
Samostalnu karijeru Vinko Coce započinje 1991. godine, pjevajući zabavnu glazbu. Snimio je nekoliko antologijskih kompozicija karakterističnog dalmatinskog melosa, uključujući nenadmašne Ribare. Posebno je oduševio duetom sa Zoricom Kondžom i pjesmom Sto mandolina.
Zbog uspješne solističke karijere, Coce 2000. postaje članom Hrvatske glazbene unije te dobiva status slobodnog umjetnika. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada.