Suradnja crnogorskih i hrvatskih službi spašavanja u slučaju potresa

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 15. siječnja 2018. - 9:10
Autor: 

Protekla tri dana na orjenskom masivu je prvi put održana vježba simulacije prirodne katastrofe – potresa u kojoj su sudjelovali  pripadnici službi zaštite i spašavanja Herceg Novog i Kotora i kolege iz Hrvatske: iz Opatije, Rijeke, Dubrovnika i s Mljeta.

Na Kamenom je  održana vježba potrage za nestalim osobama i izvlačenja iz ruševina, kojoj su prisustvovali i predsjednik Općine  Herceg Novi Stevan Katić i potpredsjednik Miloš Konjević.

Po završetku vježbe razmijenjena je potpisana Povelja o po bratimljenju između Udruženja spasilačkih pasa Crne Gore i Udruge potražnih pasa Hrvatske, radi još uspješnije buduće suradnje, unapređenja rada sa spasilačkim psima i uzajamne pomoći.

Potpisivanjem Povelje obje strane su izrazile spremnost da se međusobno pomažu i u slučaju potrebe stave na raspolaganje članove svojih timova. Želja je da ova Povelja bude temelj zajedničkog usavršavanja dvije organizacije.

Sudionicima je zahvalio i čestitao predsjednik Općine  Stevan Katić, koji je pohvalio organizaciju vježbe i istakao potrebu da se nastavi suradnja među službama u okruženju.

"Akcidentne situacije, kao što je zemljotres, ono su što ujedinjuje sve države i narode bez razlike. Važno je da znamo da možemo računati jedni na druge, ali i da se, kao grad i regija u trusnom području, pripremimo za što adekvatnije reagovanje u kriznim trenucima", kazao je Katić.

Prema ocjenama instruktora vježba je odrađena bez greške, usprkos tome što se ovi timovi susreću po prvi put.

"Vidim ovdje jako veliki potencijal za budućnost i treba da budete ponosni na ove ljude. Što se nas tiče na raspolaganju smo šta god da vam treba. Naravno, više bih volio da vježbamo hiljadu dana nego da jedan dan moramo da radimo. Ipak, samo vježbanjem možemo biti spremni za dan za koji se svi nadamo da neće doći", rekao je predsjednik Povjerenstva vatrogasnih i potražnih timova u Hrvatskoj Zoran Laslavić. On je imao samo riječi hvale na račun profesionalnosti i sposobnosti hercegnovskih kolega.

Načelnici novske i kotorske Službe zaštiti, Zlatko Ćirović i Maksim Mandić, su u ime svojih timova iskazali zadovoljstvo organizacijom i saradnjom, uz nadu da će se ovakvi susreti nastaviti i stalno unapređivati uvjeti za rad onih od kojih u kritičnim momentima zavise ljudski životi.

"Ne smije na ovome da se stane. Ovi timovi moraju da se šire, da ih bude što više. Naravno, za to nam je potrebna oprema, pa se nadamo da će, osim pomoći gradova, i država uvidjeti da je potrebno ulagati sredstva kako bismo bili spremni za reagovanje u slučaju zemljotresa, jednog od najvećih hazarda koji može pogoditi naše priobalje", kazao je Mandić.

Tijekom trajanja praktično-pokazne vježbe spasioci i psi su radili na nekoliko segmenata: pružanje prve pomoći, spašavanje sa visina i dubina, potraga sa potražnim psima obučenim za potrage u ruševinama i na otvorenom prostoru.

Stručni nadzor vježbe su obavljali instruktori, koji su zaduženi da posljednjeg dana vježbe izvrše provjeru stečenog znanja polaznika i na osnovu toga dodijele adekvatne certifikate.

Radi se o prvoj vježbi ovog tipa u Crnoj Gori, a strateški partner i pokrovitelj vježbe je Općina Herceg-Novi, koja je preko lokalne Službe zaštite i spašavanja i organizator vježbe.