Tematska radionica „Festival zmajevih brodova“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. lipnja 2021. - 8:59
Autor: 

Kulturni centar Nikola Đurković Kotor – Gradska biblioteka i čitaonica Kotor i Udruženje za promociju sinologije Kotor u petak, 18. 6., u Atriju Kulturnog centra u terminu od 18:30 do 20 sati organizira tematsku radionicu za osnovce na temu Festivala zmajevih brodova.

Događaj će također obilježiti završetak ovogodišnjih edukativno-kreativnih radionica Kineski kroz igru. Festival zmajevih brodova (端午, pinyin: Duānwǔjié) je tradicionalni kineski festival. Datum festivala zasnovan je na lunarnom kalendaru, stoga se taj datum razlikuje od godine do godine po gregorijanskom kalendaru, a u 2021. godini se održava upravo tijekom ovog tjedna. Ima povijest dugu više od 2000 godina, a vjeruje se da potječe iz perioda zaraćenih država.

Pored trke zmajevih brodova, koja predstavlja njegovu najpopularniju aktivnost, obilježavaju ga zdravstveni običaji, pripremanje popularne festivalske hrane, pravljenje ušivenih vrećica i drugih mirisnih predmeta. Polaznici predstojeće radionice će se na kreativan način upoznavati s najpoznatijim običajima tijekom koje će se izrađivati makete zmajevih brodova i lutki zmajeva koristeći raznovrsne materijale kao i ostali predmeti koji su simbol ovog festivala. Ovo je još jedan u nizu tematskih događaja organiziranih u okviru edukativno – kreativnih radionica Kineski kroz igru, ulaz je slobodan. Predavač na radionici bit će dr. Jelena Stjepčević, a vodit će se uz asistenciju bibliotekarske savjetnice Jasmine Bajo.