TO Tivat sudjelovala na online konferenciji GGDD20 – Global Green Destinations Days 2020.

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 08. listopada 2020. - 10:45
Autor: 

Tivat je, kao što je poznato, prva destinacija u Crnoj Gori koja je započela proces pristupa programu “Green Destinations”. Turistička organizacija općine Tivat uzela sudjelovala je na konferenciji GGDD20 (Global Green Destinations Days 2020), koja se ove godine umjesto u Bodrumu, zbog aktualne situacije izazvane virusom COVID 19, održava online.

Peto izdanje Globalnih dana zelenih destinacija 2020. (GGDD20), godišnja je konferencija koja ima za cilj povezivanje stručnjaka iz oblasti turizma s akcentom na pronalaženju održivih rješenja za turističke destinacije i ove godine se održava u periodu od 6. do 9. listopada. Prvog dana GGDD20 upriličena je i ceremonija dodjele nagrada za TOP 100 održivih destinacija za 2020. godinu (Sustainable TOP 100 Destinations of 2020), na kojoj je Tivat proglašen za jednog od dobitnika ovog prestižnog priznanja. Nakon ceremonije održan je panel „Sertifikacija za podršku oporavku destinacije” na kojem je prezentaciju imala i direktorica Turističke organizacije općine Tivat Danica Banjević. Na ovom panelu sudjelovali su i Rod Hilman, izvršni direktor kompanije Ecotourism Australia, iz Australije, Tuncay Kuleli, direktor pomorske strukovne škole u Bodrumu, iz Turske i Penny Spoelder, viša suradnica u kompaniji TRC Tourism, iz Niue. Moderator spomenute konferencije bio je Ahmet Aras, gradonačelnik Bodruma. Na ovoj sesiji se raspravljalo o tome na koji način se destinacije bore s krizom izazvanom pandemijom COVID 19 kroz certifikaciju destinacije i održivi turistički razvoj. Prema informacijama organizatora ovaj panel je pratilo preko 250 sudionika iz cijelog svijeta.

Direktorica TO Tivat Danica Banjević je izrazila svoje zadovoljstvo sudjelovanjem u ovoj panel diskusiji, te istakla da je veoma počastvovana što je izabrana za jednog od svjetskih veleposlanika zelenih destinacija. U svom izlaganju, Banjević je govorila o načinu na koji se Tivat i Crna Gora bore protiv aktualne situacije izazvane virusom Covid-19 te naglasila da smo na početku bili veoma zabrinuti kako prevazići krizu bez većih posljedica. Tivat je stoga pristupio programu Green Destinations i potpisnik je koalicije “Future of Tourism”. Ona je istakla da je dug put do održivosti destinacije i na tome treba raditi kontinuirano, jer je održivost jedini ključ uspjeha turističke destinacije. Upoznavajući sve sudionike konferencije s informacijama o Tivtu i Crnoj Gori, Banjević je istakla da se Tivat s razlogom izdvojio kao prva potencijalna “zelena” destinacija, obzirom da zadovoljava brojne kriterije. Važno je napomenuti da u Općini Tivat od 2011. godine postoji i djeluje “zeleni tim”, koji svojim aktivnostima doprinosi očuvanju i poboljšanju životne sredine.

TO Tivat je, zajedno sa suradnicima, na prvoj radionici “Safe, Smart, Sustainable – Tivat Piloting Green Destinations”, održanoj u lipnju, upoznala sve predstavnike privrede, javnog i civilnog sektora, turističke agencije, kao i javnost uopće, s ovim procesom. Prezentirajući primjere održivosti iz prakse, direktorica TO Tivat je spomenula strateške partnere Lušticu Bay i Porto Montenegro, koji u svom poslovanju implementiraju isto. Najbolji primjer dobre prakse kada je održivost na teritorij općine Tivat u pitanju, jesu tivatska Solila, koja su 2008. godine proglašena za posebni rezervat prirode. Ona je također navela neke od ranije započetih i realiziranih projekata te dobrih inicijativa na području općine Tivat, naglašavajući da se prilikom implementacije svakog projekta mora voditi računa o njegovoj održivosti. Govoreći o certifikaciji, istakla je da hotel Palma posjeduje Travelife, a hotel Eco Carubba Green Key certifikaciju. Također, agencija SIP travel je certificirana kroz program Travelife. U narednom periodu u planu su brojne aktivnosti usmjerene na edukaciju i podizanje ekološke svijesti kako turističkim poslenicima tako i široj javnosti, osvrćući se na primjere dobre prakse iz susjednih zelenih destinacija, s ciljem unaprjeđenja i održivosti Tivta i Crne Gore uopće, što je zadatak i krajnji cilj jedne uspješne turističke destinacije.

Danas, u okviru GGDD20, bit će održani paneli: “Beyond Tourism Dependency” – neovisno od turizma i “Storytelling Workshop” – radionica o kreiranju turističkih priča.