Tivatski Aerodrom u ovoj godini oborio sve rekorde

Time to read
2 minutes
Read so far

Ponedjeljak, 20. kolovoza 2018. - 12:30

U cijelosti vam prenosimo tekst iz Dnevnih novina od 20.8.2018.

 „Zgrada Je projektovana za 300 do 400 hiljada putnika, a ove godine se najavljuje više od 1.200.000 putnika, što znači da infrastruktura mnogo trpi.

Od početka godine do danas na tivatskom aerodromu opsluženo je skoro 800.000 putnika, što je u odnosu na isti period prošle godine više za preko 60.000 putnika, odnosno oko osam odsto više.

U istom periodu, opsluženo je 4.445 aviona u odnosu na 4.109 u istom periodu 2017. godine. To je povećanje za 336 aviona ili oko osam procenata više rotacija, odnosno više vazduhoplova koji su opsluženi na aerodromu.

Direktor aerodroma Tivat Radovan Marić izrazio je zadovoljstvo ostvarenim rezultatima, istakavši da će brojka od milion putnika, za razliku od prošle, ove godine biti realizovana nešto ranije.

"Očekuje se da to bude u drugoj polovini septembra, a plan od milion i dvjesta hiljada putnika i više, ako sve se bude odvijalo planiranom dinamikom, realizovaće se do kraja ove godine", kazao je Dnevnim novinama Marić.

Ističe da se na tivatskom aerodromu konstantno bižeže rekordi, te da je ove godine na najprometnijem danu prihvaćeno i otpremljeno 11.304 putnika, dok su 16. avgusta opslužena 63 aviona, uključujući i avione generalne avijacije.

"Neophodno je da te rekorde prate i svi ostali segmenti koje jedna vazdušna luka treba da zadovolji i da putnik tokom koje provede na aerodromu ima maksimalnu uslugu, koji jedan međunarodni aerodrom zahtijeva i podrazumijeva", naveo je direktor naglasivši da su to značajne brojke putnika koji prođu kroz pristanišnu zgradu. U cilju poboljšanja kvaliteta usluge krenulo se u realizaciju određenih projekata, kao što su rekonstrukcija i proširenje pristanišne zgrade, ali da to treba da prati i adekvatna infrastruktura.

"Od mog dolaska na mjesto direktora Aerodroma Tivat postavio sam određene prioritete. Na prvom mjestu Je rekonstrukcija piste, za šta je proces u toku i što će garantovati sigurnost.

Proširenje pristanišne zgrade će obezbijediti kvalitetniju uslugu, ali da bi taj kvalitet opstao neophodna je podrška infrastrukture. Zgrada je projektovana za 300 do 400 hiljada putnika, a ove godine se najavljuje više od 1.200.000 putnika, što znači da infrastruktura mnogo trpi. Tako smo na putu da riješimo još izuzetno tritan segment, a to je priključenje aerodroma na kanalizacionu mrežu, istakao je Marić. Odmah nakon ove inicijative, kako kaže, stigla je i bezrezervna podrška iz tivatske opštine, a naročito od potpredsjednika Dejana Maslovara, koji Je bio na usluzi u svakom

momentu.

Kad god se pojavi bilo koji problem, naglasio Je Marić, a mogu da ga riješe u opštini i opštinskim preduzećima uvijek su imali apsolutnu pomoć.

On je kazao da su bili svjesni da ne smiju propustiti ukazanu priliku, jer su im instalacije kanalizacione mreže u popri lično lošem stanju i u prometu kakav se bilježi na aerodromu prijeti da stanica na aerodromu pretrpi havariju.

"Iskoristili smo priliku prolaska gradske kanalizacione mreže pored aerodroma i u narednih mjesec nadamo se da će se aerodromski objekti spojiti na mrežu i na taj način će se riješiti jedan bitan segment infrastrukture", istako je Marić, navodeći da se s tim poslom poodmaklo.

Nakon tendera za taj posao je, kao najpovoljniji ponuđač odabrana firma koja taj posao radi za grad. Trenutno je u toku posao na postavljanju šahti u aerodromskom prostoru nakon čega će uslijediti spajanje postojeće kanalizacione infrastrukture na gradsku kanalizacionu mrežu.

Direktor aerodroma je naglasio da je to projekat od krucijalnog značaja, bez obzira koji model trude zaživio na aerodormu kad je vlasnička struktura u pitanju. Bilo ko bude upravljao aerodromom imaće relaksiranu poziciju kad je taj segment u pitanju“. Z.K.