U Kotoru nastupili Stefan Milenković i Tango Compas

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 28. srpnja 2017. - 11:31
Autor: 

Decenijama jedan od sinonima umjetničke glazbe na ovim prostorima – violinist  Stefan Milenković s  akordeonistom iz Slovenije, Markom Hatlakom odnosno ansamblom Tango Compás nastupio je sinoć na kotorskoj Ljetnoj pozornici, u okviru XVI . KotorArt Don Brankovih dana muzike.

Uz slavnog virtuoza, u centar pažnje postavljeni tango kao najpopularniji ples na svijetu, ispunio je Ljetnu pozornicu publikom koja je uživala u vrsnom izvođenju. Njihov nastup je ujedno bio i posljednji u ovogodišnjoj kotorskoj koncertnoj sezoni koju Festival organizira s  Muzičkom školom „Vida Matjan“. Koncert se organizira  u suradnji sa Coca-colom.

Milenković i Hatlak udruženi s pijanistom Markom Črnčecom i kontrabasistom Lukom Herman-Gajzerom u energičnom ansamblu Tango Compas, uz gostujući vokal, Anu Bezjak, pokazali su kako se muzički istražuje intenzivna ljepota i strast tanga.

Glazbenici sastava dolaze iz različitih žanrova – od Milenkovićevog svijeta klasične dubine, Hatlakovoga isprepletanja klasike s tango i etno glazbom  do Herman-Gajzerovog poigravanja sa džezom i Črnčecovih čudesnih improvizacija, tako da je predstavljena zanimljiva simbioza glazbe,  koja nudi oba vidika. Umjetnici su publiku odveli na putovanje od Južne Amerike, to jest kolijevke tanga, pa sve do srca Europe i njenih suvremenih remek-djela.

„Igramo se sa muzikom i sa stilovima tanga, i stilovima mimo tanga. Najkreativnije stvari se možda rađaju baš kada se suprotnosti ukrste i dođe do kombinacije ideja, naravno kada taj „sukob“ nije konflikt nego konstruktivan susret različitosti.  Imali smo veoma uspješan koncert koji je, kao i uvijek u Crnoj Gori, publika odlično ispratila. Cijeli Kotor je jedna kulisa, prirodni element predodređen za duhovnost, koja je neophodna u svakoj državi, civlizaciji, sistemu“, rekao je Milenković nakon koncerta.

„Kotor ima sve, i najvažnije – tu možete osjetiti istoriju. Istovremeno je i prava pozornica za tango, jer ima strast, i to onu strast koja vodi život naprijed“, ocijenila je Ana Bezjak.

Posjetitelji koncerta i Kotora istovremeno su uživali i u nezaboravnom plesnom performansu članova plesne škole „Buena Vista“ iz Podgorice kojom rukovodi Ivan Jovanović.

Kotor je, inače, prethodna dva dana slavio tango. U srijedu i četvrtak, polaznici i članovi „Buena Viste“ uz podršku više ansambala iz pratećih programa KotorArta, plesom strasti „zarazili“ su sve ulice, trgove i gotovo svaki slobodni prostor. Sinoćnjim koncertom i izvedbama plesa strasti, ideja oživljavanja kotorskih trgova i pjaca koju baštini međunarodni festival KotorArt još jednom je ostvarena u punom smislu.

Šesnaesti Don Brankovi dani muzike održavaju se od 13. 7.do 13. 8.kao dio IX. Međunarodnog festivala KotorArt, uz potporu  Coca-Cole, Luštica Bay-a, hotela Palma i Palmon bay.