U Kotoru održana press konferencija povodom tradicionalnih Zimskih karnevalskih fešti

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 07. veljače 2020. - 16:47
Autor: 

Press konferencija povodom Tradicionalnog zimskog kotorskog karnevala održana je danas u multimedijalnoj dvorani JU Kulturnog centra “Nikola Đurković” u Kotoru.

Prisutne je pozdravila predsjednica Organizacijskog odbora gđa Vjera Rašković Perojević, koja je predstavila glavni program ovogodišnjih fešti.

“Svečano otvaranje Tradicionalnih zimskih kotorskih karnevalskih fešti biće u subotu 15. februara 2020.g. u 12h, abrumom ulicama Starog grada na čelu sa Kapom karnevala Lukom Knezovićem, kotorskom Gradskom muzikom i mažoretkama.

Na Trgu od oružja održaće se NJOKADA ALA MAKA, dok će se za dobar štimung pobrinuti VIS TETRA.

Njokada će biti takmičarskog karaktera, a imamo prijavljnih 8 grupa i to: RESURSNI CENTAR ZA SLUH I GOVOR, CRVENI KRST, KARNEVALSKE GRUPE KARAMPANA I KOSMOPOLITANKE, DOM STARIH “GRABOVAC” RISAN, HOTEL “VARDAR”, KAVAČKA ALA MAKA I JOKINA KUŽINA iz HERCEG NOVOG.

Istog dana u 15 sati počinje Prčanjski karneval, a od 16 sati je Dječiji maskenbal koji će biti u Domu kulture na Prčanju.

U ponedjeljak 17. februara 2020.g, od 16 sati u Poslovnom centru “Vukšić” je Dječiji maskenbal, na kome će najmlađe zabavljati animatori.

U saradnji sa Muzičkom školom “Vida Matjan” i ove godine će se održati KONCERT POD MASKAMA u crkvi Svetog Duha u srijedu 19. februara u 19 sati.

Plesni studio “Alisa” imaće svoju noć u petak u 18 sati u Velikoj Sali kotorskog Kulturnog centra.

Veliki maskenbal planiran je za subotu 22.februar 2020.g u Poslovnom centru “Vukšić” od 21 sat uz Anasambl TOĆ i The grupu.

Naravno da smo obezbjedili i nagrade za pojedinačne i grupne maske. Fond nagrada je 3.200 eura i to:

U kategoriji pojedinačnih maski:

Za osvojeno treće mjesto – 100 eura , drugo – 200 eura i prvo mjesto - 300 eura.

U kategoriji grupnih maski:

Za osvojeno treće mjesto nagrada je 400 eura, za drugo 600 eura i prvo mjesto 800 eura.

Nagrada publike je takođe 800 eura.

Ulaznice za maskenbal biće u prodaji od ponedeljka 17. februara 2020.g na Kamenom kiosku. Cijena ulaznice je 20 eura, a po prvi put ulaznica uključuje njokadu i krempitu.

Zimske karnevalske fešte završavaju u nedelju 23. feburara 2020.g velikom karnevalskom povorkom, suđenjem i spaljivanjem karnevala i koncertom Jelene Rozge na Trgu od oružja.

O nagradama će na dan karnevala odlučiti žiri, nakon čega će dodijeltiti pehare za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto, kao i prelazni pehar.

Organizator je JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor, suorganizator Turistička organizacija Kotor koja učestvuje sa 20 hiljada eura, a pokrovitelj Opština Kotor, koja Karneval finansira sa 10 hiljada eura. Partner je Javno komunalno preduzeće Kotor“, kazala je Vjera Rašković Perojević i pozvala domaće i furešte da zajedno uživamo u karnevalskim feštama

U ime organizatora prisutnima se obratila Tatjana Miljenović, direktorica JU Kulturnog centra “Nikola Đurković” Kotor, koja je govorila o pratećim programima u okviru Karnevalskih svečanost.

“U karnevalske fešte ušle su i dvije gastro-manifestacije. To su ŠKALJARSKA VEČERA – TRIPE, u petak 21. februara u 19 sati i čuvena PAŠTICADA, u subotu 22. februara u Domu slobode na Prčanju, takođe od 19 sati.

Željeli smo da se uključe Mjesne zajednice, tako da ove godine imamo i PRVI RISANSKI KARNEVAL. On će se održati u subotu 22. februara od 14 sati, naravno uz Kapa kotorskog karnevala, Gradsku muziku i maske, a za zabavu je zadužen VIS TETRA. Njega organizuje MZ Risan, naravno uz našu pomoć, a prijave za karneval traju do 10-og februara.

Kako je veliko interesovanje najmlađih za kotorske karnevalske fešte organizovali smo radionice o izradi karnevalske maske

Cilj radionica je edukacija mladih ljudi o karnevalskoj tradiciji, načinu osmišljavanja i izrade karnevalske maske, i što je najvažnije, druženje u karnevalskom duhu uz karnevalsku muziku i smijeh. Učesnici radionica, nakon što na radionicama kreiraju masku, nastupiće sa istom u karnevalskoj povorci u nedjelju, 23. februara 2020. godine. Radionice vode Aleksandra Tomović, urednica programa za mlade u Kulturnom centru i Suzana Milošević iz umjetničke radionice “Kadinela”.

Ove godine očekujemo još veću i bogatiju karnevalsku povorku samim tim što smo obezbjedili novčanu pomoć za izradu maski i to za grupne maske 300,00 eura, a za pojedinačne do 150,00 eura.

Naš redakcijski odbor uveliko radi na pripremi humorističko – satiričnog lista “Karampana”. To je “zrcalo naravi Bokeškijeh” u kome se reflektuju sve one loše, dobre, smiješne i tužne strane naše svakodnevice, prisjećamo se kotorskih oriđinala, ali ne vrijeđamo nikoga, jer je cilj Karampane da se zabavimo, nasmijemo, našalimo, jer kako bi mi rekli POD MASKOM LAKŠE SE ŽIVI. Kutija za tekstove nalazi se na Kamenom kiosku, ispred glavnih gradskih vrata, odnosno na Info pultu Turističke organizacije, tako ako želite da kažete nekome nešto, a ne smijete “u brk”, slobodno ubacite u kutiju za Karampanu”, kazala je Miljenović i zahvalila se sponzorima.

Sponzori manifestacije su: POSLOVNi CENTAR VUKŠIĆ, VERIGE 65, YU BRIV, POMORSKI MUZEJ KOTOR, KNJAZ MILOŠ MONTENEGRO DOO, AQUA BIANCA.

Medijski sponzori su: RADIO TELEVIZIJA CRNE GORE, RADIO TELEVIZIJA BUDVA, RADIO TELEVIZIJA HERCEG NOVI, TELEVIZIJA A1, SKALA RADIO, RADIO KOTOR, RADIO DUX, ANTENA M, ELMAG RADIO, BOKA NEWS, CRNA GORA MEDIA, CULTURE CORNER, KOLEKTIV, CAFÉ DEL MONTENEGRO, TRAVEL MONTENEGRO I PV INFORMER”.