U Kotoru predstavljen dokumentarni film „Bokeljski Hrvati“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 01. svibnja 2022. - 8:03
Autor: 

Sinoć je u Kotoru održana promocija dokumentarnog filma, kao dio projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“. Projekt „Putevima bokeljskih Hrvata“, zajedno s partnerima prošle je godine, na kraju četvrte sezone, predstavio izložbu Bokeljski Hrvati 2021., putem koje smo upoznali jedanaest Hrvata,  koji žive u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Projekciji u Kotoru su nazočili: posebni savjetnik predsjednika Crne Gore za ustav i pravna pitanja Boris Bastijančić, ministar u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, kao i  ambasadorica projekta gospođa Sanja Putica. 

Film Bokeljski Hrvati 2021., donosi emotivna razmišljanja poznatih nam Hrvata. Nastavak je ovo dugogodišnjeg projekta, koji spaja dvije države i dva naroda, a ujedno radi na očuvanju bogate kulturne baštine bokeljskih Hrvata. U filmu, uz divne kadrove Boke kotorske, čuli smo  aktere izložbe, a to su: Don Robert Tonsati, Dijana Milošević, Zvonimir Deković, Tanja Grabić, Mirko Vičević, Vanda Babić, Roko Mišetić, Ivana Petković, Boris Šavorić, Doris Deković i Karlo Schubert. Oni su vrlo emotivno, svatko na svoj način, opisali što za njih znači Boka kotorska. Gledajući ove izjave vidimo ljubav prema rodnom kraju, pogled u budućnostk, ali i žal za sve većim udaljavanjem od bogate kulture i povijesti koja je ispisala ovaj raj na zemlji.

„Kada govorimo o ovom projektu onda moramo spomenuti autora projekta, Bokelja iz Zagreba, Tonija Dabinovića kao i amabasadoricu Sanju Puticu. Održava se u suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem Crne Gore, a pod pokroviteljstvima dvaju Predsjednika Crne Gore i Republike Hrvatske. Projekt je obuhvatio mnoge kulturne sadržaje ravnopravno predstavljene u obje države. Tim predstavljanjima u javnom prostoru projekt djeluje edukativno na upoznavanju i zbližavanje dvaju bliskih i susjednih naroda. Hrvatsko nacionalno vijeće sa zadovoljstvom podržava ovaj projekt s uvjerenjem da će on prerasti u tradiciju koju će gajiti i buduće generacije!“ – izjavio je Zvonimir Deković, predsjednik HNV-a.

Projekt se  nastavlja idućeg mjeseca, 10. 6.,    kada će u crkvi svetog Eustahije u Dobroti, nastupiti Zbor crkve svetog Križa iz Dubrovnika, dok će 11. 6., u Portu Montenegru,  nastupiti dubrovačka i jedna od najpopularnijih hrvatskih klapa - Klapa Kaše.

Ove godine će se  predstaviti  i slikovnica za djecu „Putevima malog Karla“,  namijenjena djeci vrtićke i školske dobi.

Projekt se održava  pod supokroviteljstvima predsjednika RH Zorana Milanovića i predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Podršku projektu daju Ministarstvo kulture i medija RH, Zajednica bokeljskih Hrvata RH te Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore. Donatori projekta su: Hrvatska elektroprivreda, Porto Montenegro te hotel Regent Porto Montenegro.