„Putevima bokeljskih Hrvata“ uz Danijelu Martinović

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 17. lipnja 2019. - 9:56
Autor: 

Sinoć je na platou ispred podmornice u Portu Montenegru, u okviru projekta „Putevima bokeljskih Hrvata“, održan koncert popularne hrvatske glazbenice Danijele Martinović.

Na početku prisutne je pozdravio zastupnik HGI-ja u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, koji je istakao: „Ne moram podsjećati na činjenicu da su bokeljski Hrvati u velikoj mjeri obogatili prostor današnje Crne Gore izuzetnim kulturnim blagom. Postojanje Hrvata u Crnoj Gori nije samo značajno za Republiku Hrvatsku, nije samo značajno ni za same Hrvate, koji su ovdje autohtoni, već je značajno za samu državu Crnu Goru, koja uvažavajući prava Hrvata i bogatu kulturnu baštinu kojom se Crna Gora predstavlja pred svijetom, zapravo svjedoči sebe kao multikulturalnu, multinacionalnu zemlju koja poštuje prava manjina“.

Izaslanik predsjednika Crne Gore Boris Bastijančić, savjetnik za ustavni sistem i pravna pitanja, je istakao da ovaj projekt spaja dva naroda kroz kulturu i dodatno promovira dobrosusjedske odnose i dobru suradnju. „Hrvatsko nacionalno vijeće je neizostavan činilac gotovo najvažnijih društvenih tokova i procesa unutar crnogorskog društva. Ne možemo zaboraviti doprinos koji su Hrvati u Crnoj Gori dali kada je riječ o obnovi crnogorske nezavisnosti i zato im je zahvalnost uvijek iskazana“, kazao je Bastijančić.

Izaslanica predsjednice Republike Hrvatske, zastupnica u Hrvatskome saboru, gđa. Sanja Putica je izrazila iznimno zadovoljstvo što je ponovno s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori. Ona je izrazila zahvalnost Vladi Crne Gore zbog potpore Hrvatima i samim tim ih potiče da iskazuju svoje političke i kulturne prioritete kroz predstavničku, zakonodavnu i izvršnu vlast. Istakla je važnost njegovanja identiteta i jezika, kao i važna pitanja za Hrvate kao manjinu, kao što je i pitanje Bokeljske mornarice.

Koncertu su nazočili: veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori, mr. sc. Veselko Grubišić, konzul u Generalnom konzulatu RH u Kotoru Marijan Klasić, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, kao i direktorica TO Tivat Gabrijela Glavočić.