U Kotoru promovirana knjiga Miraša Martinovića

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 06. srpnja 2016. - 10:25
Autor: 

U Galeriji solidarnosti – palači Pima u Kotoru, sinoć je u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Skener studia Zagreb, održana promocija knjige Miraša Martinovića, pod nazivom „Drugoga sunca luče“.

Na samom početku večeri nazočnima se obratila povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček, koja je zainteresirane posjetitelje upoznala s ovim djelom: „To je knjiga snoviđenja, mada govori o Njegoševoj stvarnosti. To je knjiga koja vodi i uskom planinskom stazom, i evropskim drumovima i morskim prostranstvima, i kroz oba svijeta i između dva sunca. To je knjiga drugačija od svih koje je Miraš do sada napisao, a sjetit ćemo se njegovih antičkih tema i zaboravljenih pejzaža i ljudi Crne Gore koje nam je otkrivao kroz brojne romane. Miraš je i poet, pa je sve što je pisao čitao; svaka riječ koju je udahnuo i zabilježio godinama vodila ka Njegošu. Prva promocija ovog romana organizovana je na Njegušima, pred Njegoševom rodnom kućom“.

Novinarka Aleksandra Vuković osvrnula se na povezanost autorove knjige s Njegoševim djelima: „Sve je u ovom romanu vrlo lijepo povezano. Prvo je povezana misao o svjetlosti, koja je, čini mi se, i vodilja ovoga djela. Što je svjetlost bila za Njegoša, to je svjetlost za autora ovoga romana, jer se mi u svome životu, pogotovo kad kao pisci sazrijemo sasvim, što je slučaj Miraša Martinovića, koncentrišemo na one teme koje nas se najdublje tiču. Čini mi se da je ovaj roman rezultat neke svjetlosne spoznaje Miraša Martinovića, kako o sebi tako i o svome naslijeđu. Onu tradiciju koju baštini Njegoševa književnost, Miraš je na jedan dubokouman način proznao, spoznao, u sebi vodio duge razgovore sa Njegošem. Ova knjiga je svakako rezultat jednog dubokoumnog poniranja u ono što je Njegoševo stvaralaštvo“.

Autor knjige Miraš Martinović iskazao je zadovoljstvo što je promocija održana upravo u Kotoru, koji je, kako kaže, bio „važna stanica na Njegoševom putu“ i „Njegošev prozor u svijet“: „Dugo sam razmišljao o ovoj knjizi. Napisao sam više verzija. Jedna je bila čak istorijska. Ona mi se najmanje svidjela. Lutao sam dugo dok nisam došao do konačne verzije. Okidač je bio u Prčanju dok sam za TV Crne Gore govorio o Njegošu i čitao njegov testament. I naslova je bilo raznih. Ali, kad sam došao do ovog naslova postavio sam koordinate knjige. To je onaj Njegoš sa druge strane, Njegoš Luče mikrokozma. Tražio sam Njegoša na granici dva svijeta. Tu su i dva sunca - stvarno i metafizičko. Treba reći i da je Njegoš bio Evropljanin onoga, ali i ovog vremena“.