U Petrovcu proslavljen sv. Vid i blagoslovljen temelj novog Doma za stare

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 18. lipnja 2019. - 10:01

Župna zajednica Petrovca proslavila je u subotu 15. lipnja  dva značajna događaja: sv. Vida, mučenika, patrona mjesne crkve i blagoslov temelja novog Doma za stare „Majka Pija“. Okupljanje vjernika počelo je misnim slavljem kojim je predsjedao biskup kotorski mons. Ilija Janjić, u koncelebraciji sa župnikom don Filipom Janjićem i drugim svećenicima kotorske biskupije. Pozdravivši okupljene vjernike i mnogobrojne časne sestre franjevke Crnogorske provincije Bezgrješnog začeća, u svojoj propovijedi je, osvrnuvši se na liturgijska čitanja, istaknuo vrijednost žrtve sv. Vida kao i drugih mučenika. Usporedivši ga sa našim zaštitnikom sv. Tripunom, podsjetio je da vjera nema cijenu, makar ona podrazumijevala i polaganje vlastitog života. Posebno je naglasio kako je sv. Vid svoje mučeništvo doživio od vlastitog oca, koji je bio onovremeni javni službenik Rima, te ga je htio torturom odvratiti od kršćanstva koje je mladi Vid prihvatio kao jedinu i pravu vjeru. Prema predaji, svoj  je život skončao u loncu sa vrelom vodom, a njegoa čvrstoća u ispovijedanju vjere i nama je kršćanima današnjice svijetli primjer, uz mnogobrojnu vojsku mučenika, koja je svojom krvlju natopila temelje naše vjere.

Na kraju sv. mise, đakon don Željko Pasković pročitao je sadržaj „Povelje“, dokumenta koji se stavlja u temelje novoizgrađenih sakralnih ili drugih crkvenih zdanja, a koji su prije pohranjivanja u bocu, potpisali i pečatirali biskup i provincijalna predstojnica sestara franjevki Bezgrešnog začeća s. Lidija Kqira.

Pjevajući himan sv.Vidu vjerni narod sa svećenicima i vjernim pukom uputio se u procesiji na gradilište Doma, gdje je biskup Janjić, blagoslovivši temelje, pohranio „Povelju“ i poželio sestrama što skoriji završetak započetih radova na ovoj ustanovi, koja je od velikog značaja ne samo za Kotorsku biskupiju već i za cijelu državu. Provincijalka s. Lidija se također prigodnim riječima obratila prisutnima, zahvalivši se svima osobito dobročiniteljima, koji su na bilo koji način pomogli, posebno Općini Budva koja je dala značajan doprinos kao i glavnom arhitektu i izvođaču radova. Napomenula je kako povijest sestara u Petrovcu, njihov rad i požrtvovanje za osobe treće dobi i svih nemoćnih, utkana u karizmu njihovog reda, te da ovim zdanjem žele nastaviti kvalitetnu njegu kako je to započela prva provincijalka m. Pija, čije će ime nositi ovaj novi Dom. Zaključila je sa riječima iz psalma „ako Gospodin kuću ne gradi, uzalud se muče graditelji“, te željom da Krist bude zaglavni kamen tog zdanja, jer će ga Njegova prisutnost učiniti svetim tlom, po zagovoru sv. Franje i bokeljskih svetaca i blaženika.

Nakon blagoslova, svi prisutni su se tradicionalno okupili za stolom zajedništva pred crkvom i samostanom, gdje su se okrijepili domjenkom koji su pripremili mještani i njihovi prijatelji, te uz pjesmu zaključili ovogodišnju proslavu svog zaštitnika.

Fotografije: FB stranica “Petrovac Dom Starih”