Dvostruka obljetnica Milosrdnih sestara Svetog Križa u Baru

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 01. studenog 2017. - 9:37
Autor: 

U ponedjeljak, 30.10.2017. godine u prepunoj dvorani barskog Doma kulture, Milosrdne sestre Sv. Križa su obilježile dvije svoje značajne obljetnice: 70 godina od njihova dolaska u Bar i početka rada u tadašnjoj barskoj bolnici te 10 godina od osnutka dječjeg vrtića "Teo",  koji ove Baranima tako drage sestre vode u svojoj kući. Ujedno, ove godine se navršava i 150 godina Hrvatske provincije Milosrdnih sestara Sv. Križa iz Đakova, kojoj pripada i barska zajednica. Prije ove "građanske", u nedjelju, 29.10.2017. održana je i vjerska proslava, odnosno sveta Misa zahvalnica u konkatedrali sv. Petra u Baru.

Svečanosti u Domu kulture nazočili su brojni građani Bara i susjednih mjesta, a među njima i ugledni uzvanici: dr.  Zoran Srzentić, gradonačelnik Bara, g.Radomir Novaković-Cakan, predsjednik SO Bar, msgr. Rrok Gjonlleshaj, nadbiskup barski, msgr. Zef Gashi, nadbiskup barski u miru, msgr. Ilija Janjić, biskup kotorski, sestra Amalija Kupčerić, provincijalna poglavarica iz Đakova s drugim sestrama iz Hrvatske, sestra Franciska Molnar, regionalna poglavarica s drugim sestrama sa Kosova, sestra Lidija Kćira, provincijalna poglavarica časnih sestara Franjevki Bezgrješnog Začeća iz Crnogorske provincije, katolički svećenici iz Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije, protojerej stavrofor otac Radoman Mijajlović, paroh barski, predstavnici Islamske zajednice, liječnici i medicinsko osoblje Opće bolnice u Baru, inače suradnici Milosrdnih sestara Sv. Križa tijekom njihova dugogodišnjeg rada u bolnici, djelatnici više državnih i privatnih vrtića i osnovnih škola u Baru, roditelji djece, te kao "kruna" ove svečanosti, oko 150 djece i mladih, polaznika vrtića "Teo" kroz svih ovih 10 godina.

Program je, sjajno i nadahnuto, vodila g.Vesna Šoškić, urednica Radio Bara. Vizualno su program, profesionalno, kao i uvijek, popratili "Promedia" i nekoliko cijenjenih fotografa, uz nezaobilazne predstavnike lokalnih medija. Pozdravnim prigodnim riječima obratili su se nadbiskup barski  msgr. Rrok Gjonlleshaj, gradonačelnik dr.  Zoran Srzentić, predstavnik roditelja djece iz vrtića "Teo" g.Božo Šaltić i regionalna poglavarica sestra Franciska Molnar. Lik utemeljitelja ovog reda, čuvenog franjevca i socijalnog reformatora 19. stoljeća iz Švicarske, oca Teodozija Florentinija (po kojem vrtić i nosi ime), dočarao je poznati barski pjesnik, novinar i humanist g.Rajko Joličić. O radu sestara "Križarica", kako ih od milja zovu, u barskoj bolnici govorila je sestra Teuta Augustini, a o radu dječjeg vrtića "Teo"  u proteklom desetljeću govorila je sestra Irena Pitaqi, glavna odgojiteljica u ovoj ustanovi. Osvježena su sjećanja na "bijele anđele", kako su Barani ne bez razloga nazvali Milosrdne sestre sv. Križa koje su pola stoljeća sa puno ljubavi, vjerom, požrtvovnosti i stručnosti pomagale bolesnicima i svima potrebnima u Općoj bolnici Bar. Uslijedio je jako dobro osmišljeni program u kojem su sudjelovala, kako djeca, bivši i sadašnji polaznici vrtića "Teo", tako i časne sestre.

Vrhunac svečanosti je bio kada su svih 10 generacija djece pozvani na binu kako bi sa sestrama koje vode vrtić (s.Irena, s.Teuta i s.Elfrida), uz klavirsku pratnju Ive Pavlović te ravnanje prof.Suzane Pepđonović izveli himnu vrtića "Teo" koju je za ovu priliku skladala časna sestra Sv. Križa Vesna Stojanović iz Hrvatske. Pjevanje himne je popraćeno gromoglasnim pljeskom i oduševljenjem svih nazočnih. Ova prekrasna proslava je završena u holu Doma kulture i prostorijama KUD-a "Jedinstvo" koji su, kao i Kulturni centar Bar, Gradski restoran Bar, tvrtka "Gretva Trade", što je za svaku pohvalu, gratis odradili svoj organizacioni udio.

Na koncu, u ime svih građana Bara, te svih ljudi dobre volje, čestitamo poštovanim i dragim Milosrdnim sestrama Sv. Križa ova dvije izuzetne obljetnicu uz želju da u narednom razdoblju podare našem gradu Baru još puno ljepote, dobrote i ljubavi.