Predstavnici hrvatske nacionalne manjine na svečanoj svetoj misi u novoj katedrali sv. Petra u Baru

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. rujna 2017. - 9:07
Autor: 

Jučer je svečanom svetom misom, služenom na tri jezika – hrvatskom, albanskom i latinskom, posvećena nova katedrala sv. Petra na Topolici u Baru.

Katedrala svetog Petra gradila se punih 11 godina, nakon što je još 16. lipnja 2006. postavljen kamen temeljac, koji je blagoslovio kardinal Teodor McCarick. Nakon 4 godine pribavljanja dozvola i izrade projekta, 30. lipnja 2010. počela je gradnja objekta.

Svetu misu je služio msgr. Zef Gashi, nadbiskup barski, za vrijeme čijeg pontifikata je započela gradnja ove crkve.  "Čekalo se 70 godina na ovaj sveti događaj, smjenjivali su se u stolici nadbiskupi Dobrečić, Tokić, Perkolić i ovaj pred vama, pričalo se o različitim lokacijama na periferiji. Napokon, imajući u vidu značaj Nadbiskupije barske koja je  najstarija vjerska institucija u Crnoj Gori,  donijeta je odluka u SO Bar devetog marta 2006. o ovoj  lokaciji u centru Bara u kojem vjekovima žive ljudi raznih vjera u skladu, što je viši oblik od tolerancije. Taj suživot je bogatstvo barske kotline i uz zeleni tepih barskih maslinjaka njeno duhovno bogatstvo što sjedinjuje i unaprjeđuje stare i mlade generacije. Nadbiskupija barska će katoličkom širinom razvijati taj duh i ubuduće", rekao je msgr. Gaši. On je dodao da za patrona katedrale nije slučajno odabran Sveti Petar, simbol jedinstva, čvrstine i bratstva, svetac cijelog kršćanstva.


Ovom velikom događaju je također nazočio i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić, kao i konzul Republike Hrvatske u Kotoru Hrvoje Vuković.

Prva svečana sveta misa održana je u prisustvu brojnih vjernika različitih vjeroispovijedi, što dokazuje njihovo jedinstvo i suživot. Među brojnim izaslanicima iz Vatikana, brojnih nadbiskupa i biskupa iz regije, kao i svećenika, nazočili su i predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori: ministrica u Vladi Crne Gore Marija Vučinović, poslanik HGI-ja u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, kao i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković.

Svečanost je uzveličao zbor Nadbiskupije barske kojim su dirigirali prof. Marko i Ivona Klepić.