U znaku hrvatskog zajedništva proslavljena značajna obljetnica u Baranji

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 05. lipnja 2022. - 12:26

Na isti datum kao i prije dvije godine, crkva sv. Petra i Pavla u Topolju postala je mjesto susreta Hrvata izvan Hrvatske i domaćina, Općine Draž i Osječko-baranjske županije. Tada je obilježeno sto godina hrvatske Baranje knjigom „Baranja – Život na rubu“, a sada se o izazovima suživota pričalo na Okruglom stolu u organizaciji Osječko-baranjske županije.

Svoja su iskustva iznijeli dr.sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji, Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori i Ivan Gugan, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj.

Nazočne su pozdravili načelnik općine Draž i saborski zastupnik Stipan Šašlin, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, veleposlanik Republike Hrvatskoj u Mađarskoj, Nj.E. Mladen Andrlić, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Nataša Tramišak te saborska zastupnica Zdravka Bušić, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora.

“Prije nekoliko godina smo započeli intenzivnu suradnju s Hrvatima izvan domovine, prvenstveno u Srbiji, Mađarskoj i Crnoj Gori te Hrvatima u BiH. S ponosom ističemo kako danas imamo izabranog zastupnika u Skupštini Srbije, Tomislava Žigmanova, ministra bez portfelja u Crnoj Gori Arijana Vuksanovića. Osječko-baranjska županija i Hrvatsku su tu, čuvaju leđa svakom Hrvatu izvan Hrvatske i drago mi je da smo se okupili u ovom prekrasnom ambijentu i s ovako važnim ciljem.” – istaknuo je župan Anušić.

Susret Hrvata iz tri susjedne države i to u Hrvatskoj, od iznimne je važnosti, zaključili su panelisti, za razmjenu njihovih iskustava. “Izvanredan pokazatelj što Hrvatima u Srbiji treba, a to je osim financijske i moralna i politička podrška, a upravo smo to danas ovdje osjetili. Osječko-baranjska županija uistinu dobro prepoznaje naše potrebe i osim moralne, daje izdašnu financijsku potporu, a i pomoć Vlade RH se u proteklih nekoliko godina itekako povećala.” – rekla je Jasna Vojnić.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović postao je ministar u novoj vladi Crne Gore, pokazatelj je to da ova susjedna država cijeni doprinos nacionalnih manjina u razvoju cjelokupnog društva. “To je činjenica od izuzetnog značaja jer smo mi manjima koja je mala, ispod 1%, a držimo većinu kulture i tradicije zemlje u kojoj živimo. Sada političku artikulaciju imamo priliku ostvariti s najviše instance, a to je iz Vlade Crne Gore i to nam je poticaj da osnažimo našu malu zajednicu i sve ono što radimo za očuvanje naše opstojnosti, kulture i tradicije.” – rekao je Adrijan Vuksanović.

Mađarska ima korektan odnos prema manjinama u svojoj državi, na nama je koliko ćemo kvalitetno ta prava koristiti, no i Hrvatima u Mađarskoj je potrebna prvenstveno politička potpora Hrvatske jer nam je najvažniji cilj u budućnosti osigurati punopravnog zastupnika hrvatskog naroda u mađarskom Parlamentu. Riječ je o reciprocitetu jer Mađari u Hrvatskoj imaju zastupnika” – istaknuo je Gugan.

Državni tajnik Zvonko Milas, na čelu je Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, koji za zadatak ima jačati veze Republike Hrvatske s raseljenom Hrvatskom te štititi interese i zalagati se za poboljšanje statusa i položaj Hrvata izvan Republike Hrvatske, bez obzira gdje se oni u svijetu nalazili. Pozdravio je ideju o organizaciji susreta u Baranji i to na mjestu koje je gotovo jednako udaljen od Pečuha, Subotice i Osijeka.

“Iako imamo ustavnu obvezu, prva nam mora biti moralna obveza prema svim Hrvatima koji žive izvan domovine. Država je u vrijeme Vlade Andreja Plenkovića doista podigla materijalna sredstva na zavidnu razinu, a ići ćemo i dalje, podupirući sve ono što ih čini prepoznatljivima kao Hrvata tamo gdje žive. Župan Anušić je svojim primjerom potaknuo i druge županije da prepoznaju potrebu za podrškom Hrvatima u susjednim zemljama i to smatram izvrsnim” – rekao je Milas.

Izvor: www.radio-baranja.hr