Ususret Božiću sveta misa za vjeroučenike i roditelje

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. prosinca 2015. - 10:25
Autor: 

Jučer je u kotorskoj katedrali sv. Tripuna ususret božićnim blagdanima održana sveta Misa za sve vjeroučenike i njihove roditelje, koju je predvodio don Anton Belan, dok je Dječji zbor kotorske katedrale veselim notama širio blagdanski duh.

U svojoj propovijedi tijekom koje se obraćao djeci koja su ga pozorno slušala , don Anton Belan govorio je o značaju jaslica i djeteta Isusa: „Prvu betlehemsku špilju napravio je u crkvi Sveti Franjo Asiški u XIII. Stoljeću, i od te prve betlehemske špilje pa do danas, diljem svijeta, ove špilje svake godine pobuđuju emocije, vraćaju nas u djetinjstvo“. U jaslicama pred oltarom mali Isus simbolično se postavlja na Badnju večer na misi polnoćki, ali po riječima župnika, iako je sinoć nedostajalo dijete u Betlehemskoj špilji, nije nedostajalo djece u katedrali.

„Svi ste vi djeco betlehemsko dijete. Po sakramentu krštenja postali ste djeca Božja. Zato smo i veseli, zato smo i htjeli da ova sveta misa bude vaša misa, da u njoj sudjelujete vi i svojim skladnim pjevanjem dadete doprinos proslavi blagdana Božića.

Vi iz ovih klupa nikada nećete izaći kao učenici koji su završili upoznavanje Krista. Iz školskih klupa prije ili kasnije svatko od nas odlazi, školsko zvono za svakoga od nas prestaje prije ili kasnije zvoniti. Ali crkveno zvono i crkvena klupa nikada se ne napuštaju, do konca života, dok god se u ovoj špilji koju netko napravi budemo prepoznavali u djetetu Isusa koji se u njoj nalazi.“

Nakon svete mise, za vjeroučenike i roditelje pripremljen je božićni domjenak u dvorani Kotorske biskupije, gdje su talentirani vjeroučenici izveli i prigodan program za sve nazočne.