Valorizacija kulturne baštine

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 01. listopada 2019. - 7:45
Autor: 

 Turistička organizacija Općine Tivat je na jučerašnjoj  konferenciji za novinare upriličila predstavljanje projekta,  koji su shodno Javnom pozivu sudjelovali  u postupku raspodjele sredstava za realizaciju projekata valorizacije kulturne baštine na teritorij Općine Tivat.

Članovi komisije u sastavu – predsjednik Dragan Laković i članice - Jelena Bošković i Gabrijela Glavočić su se usuglasili da ukupno  tri pristigla projekta dobiju maksimalni broj bodova (100). U pitanju su sljedeći projekti:

- Ostaci rimskog vodovodnog sistema – JU „Muzej i galerija Tivat”

- Kulturna valorizacija i turistička prezentacija lokaliteta Sv. Vid – NVO „Djela, ne riječi – Res, non verba”

- Valorizacija spomen-obilježja Tivta u funkciji turističke ponude – NVO „Montemisija”.

S navedenim projektantima su potpisani i ugovor, i koji s realizacijom počinju od danas  i trajat će narednih pet mjeseci, čiju će dinamiku pratiti nadzorni organ određen od strane TOT-a.

„Osim zakonske obaveze iz dijela o 10% ukupnog prihoda od boravišne takse, koji smo u ovu svrhu dužni opredijeliti, cilj nam je dati još značajniji doprinos u razvoju kulturnog turizma, kao najbrže rastućeg sektora turističke privrede. Kulturni turizam ima značajne ekonomske prednosti u razvoju destinacije, jer je manje podložan sezonalnosti i privlači turiste veće platežne moći, ali turiste s udaljenih tržišta. Takve destinacije, poput naše, nemaju resurse koji predstavljaju osnov za razvoj masovnog turizma, pa se kreiranjem manjeg, ali autentičnog proizvoda vezanog za kulturu omogućava kreiranje prepoznatljivog imidža i identiteta destinacije. Na ovaj način težimo da kulturu ne posmatramo više kao propratni proizvod naše ponude, već kroz ovakve i slične projekte valorizacije utičemo da i ona predstavlja osnovnu turističku ponudu naše destinacije”- istakla je Gabrijela Glavočić.

Do kraja godine se očekuje i novo raspisivanje Javnog poziva za sredstva od 2017. godine.