TO Tivat na sajmovima turizma u Minhenu, Pragu i Beogradu

Time to read
4 minutes
Read so far

Utorak, 26. veljače 2019. - 10:01
Autor: 

Najznačajniji njemački sajam aktivnog stila provođenja odmora u Mihnenu, koji se održavao od 20. do 24. veljače, okupio je preko 1300 izlagača iz brojnih zemalja. Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u suradnji s lokalnim turističkim organizacijama i turističkom privredom, predstavila je turističku ponudu za sve posjetitelje i ljubitelje aktivnog odmora. Pored promocije turističke ponude na crnogorskom štandu, bio je održan i veliki broj prezentacija u okviru sajma “BR-Showbühne” najgledanije televizije južnog dijela Njemačke, gdje su posjetitelji sajma imali prilike da se informiraju o mogućnostima za planinarenje, biciklizam, kitesurfing i o drugim outdoor aktivnostima, avanturističkim ponudama i kampovanju koje Crna Gora nudi.

Također, u tijeku trajanja svih dana sajma bio je emitiran video materijal o Crnoj Gori u okviru “Urlaubs kina” na sajmu.

Novitet crnogorske ponude ovogodišnjeg sajma, u okviru kojeg se turistička ponuda mogla još kvalitetnije prezentirati, jeste uvođenje nove avio konekcije Montenegro Airlines-a na relaciji Minhen – Tivat (dva puta tjedno). Još jedna značajna novina  za ovu turističku sezonu jeste ulazak najveće avio-kompanije Njemačke Lufthanse na tržištu Crne Gore s uvođenjem linije od travnja i to jednom tjedno iz Frakfurta i Minhena za Tivat.

Kada je u pitanju njemačko tržište, želja za putovanjima ka Tivtu i generalno Crnoj Gori kontinuirano raste. Tijekom 2018. godine Tivat bilježi drastičan skok u posjetama turista koji dolaze s ovih prostora, a imajući u vidu unaprijeđenu avio dostupnost i najave turoperatora za ovu godinu očekuje se i još veći porast broja turista s ovog tržišta.

 

 

Njemačka

posjete

noćenja

2018

23,048

4,025

2017

14,755

2,158

index

86%

56%

 

 __________________________________________________________________________

 

Turistička ponuda Tivta za predstojeću sezonu predstavljena je na jednom od najznačajnijih centralnoevropskih sajmova turizma tj. na 28. sajmu turizma "Holiday World", koji se održavao u Pragu od 21. do 24. veljače.

Zajedno s Turističkom organizacijom Općine Budva, koja je bila i nositelj organizacije nastupa, ponudu su pored Općine Tivat predstavile i druge lokalne turističke organizacije, poput Ulcinja, Bara, Kotora i Podgorice kao i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

 

Na sajmu su se održali brojni sastanci, kako s predstavnicima Privredne komore Češke (ČSOK) i Jugočeške turističke kancelarije, na kojem je bilo riječi o uspostavljanju suradnje između Crne Gore i Jugočeške regije na polju turizma, te uspostavljanju direktne avio linije, do susreta s medijima. U okviru ovih sastanaka  je predstavljena aktualna ponuda za predstojeću ljetnu turističku sezonu svih prisutnih gradova, brojne planirane manifestacije, kulturni i zabavni sadržaji, te ponude za aktivan odmor, gdje su obje brošure TO Tivat “Odmaraj aktivno” i “Tivat events 2019” plijenile pozornost svih prisutnih.

Ovom događaju nazočili su predstavnici Info biroa i 29 predstavnika čeških medija, među kojima su: Czech Travel Press, The European Weekly - New Europe, Thoma, Karavela, Yacht, časopis Brevnovan, World Travel Media Guild i drugi.

 

Nakon susreta, priređena je degustacija tradicionalnih crnogorskih proizvoda tijekom koje su novinari imali priliku da od predstavnika lokalnih turističkih organizacija i turističke privrede dobiju detaljnije informacije o novitetima i specifičnostima ponude.

 

Cjelokupan događaj i promociju naše destinacije, kako na štandu, tako i na bini sajma, uzveličala je mlada crnogorska solistica Dušanka Belada, koja je izvodila obrade crnogorskih izvornih pjesama.

Turističku ponudu Crne Gore u svojim programima nude sljedeći češki turoperatori i turističke agencije: Kovotour Plus, Vitkovice Tours, Valaška, Poznanji i dr. turistički aranžmani organiziraju se u trajanju od osam do petnaest dana. Kovotour Plus će ovog ljeta, u suradnji s avio kompanijom "Smart Wings" organizirati čartet letove iz Praga, Brna, Ostrave i Pardubice na relacijama ka Tivtu i Podgorici.

 

Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija Crne Gore u saradnji sa Ambasadom Crne Gore u Srbiji, lokalnim turističkim organizacijama, strateškim partnerima i turističkom privredom predstavili su turističku ponudu Crne Gore i na 41. Međunarodnom sajmu turizma „IFT 2019“, koji se održavao od 21. do 24. 2. u Beogradu.

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore i lokalne turističke organizacije osmislile su raznovrstan kulturno-zabavni program, kao i nagradne igre za posjetitelje sajma, a crnogorski hotelijeri podijelili su a prisutnima svoje posebne popuste.

Novitet na ovogodišnjem sajmu jeste svakako promocija tri grada crnogorskog primorja Boke kotorske pod jednim imenom BOKA. Ova integracija tri primorska grada ima za cilj objedinjavanje što kvalietnije turističke ponude kroz prezentaciju svog kulturnog naslijeđa, turističke ponude i potencijala, ne samo kada je riječ o regionu, već i šire sa multiplikativnim efektima ka destinacijski udaljenijim tržištima. Tome u prilog realizirana je inicijativa NTO CG s agencijom za promociju turizma Sjeverne Makedonije u cilju predstavljanja turističke ponude dviju zemalja na sajmu „ITB Asia“, gdje će i ideja BOKE imati svoj puni i opravdani interes kreiranja i prezentacije ove značajne turističke regije Crne Gore.

TO Tivat je s ovim ciljem u procesu kreiranja autentičnog slikovnog leksikona, kakvog je skorije prezentovala i TO Herceg Novi, a u bliskoj budućnosti će to realizirati i TO Kotor, te je ideja da se nakon izlaska sva tri leksikona isti objedine u jedan i jedinstven pod nazivom Boka.

Ovo svakako nije jedini projekt na kojem sve tri organizacije predano rade, već su u planu i brojne druge ideje i projekti za ovu kalendarsku godinu.

Nastup TO Tivat i prisutne hotelske privrede na štandu je zabilježio veliko zanimanje posjetitelja kroz dijeljenje Event kalendara za nastupajuću sezonu i muzičkim performansom grupe “Kal” koja je bila gost prošlogodišnjeg TWMF uz prisustvo Bokelja i Bokeljke obučenih u tradicionalnu bokešku nošnju.

Na sajmu su podijeljene i nagrade kao što su vikend boravak u hotelu Magnolija u predsezoni ili postsezoni ili pet dana boravka u hotelu Franca, ručak za dvoje u restoranu Murano hotela Regent Porto Montenegro i ručak za dvije osobe u piceriji Big Ben.

U sklopu sajamskih dana, tradicionalno je upriličen svečani prijam za brojne partnere, predstavnike Vlade Srbije, turoperatore, javne ličnosti i medije, od strane NTO i Veleposlanstva Crne Gore u Srbiji. Zvanice su bile u prilici da degustiraju brojne crnogorske specijalitete koje je pripremio hotel „Falkensteiner Montenegro“ u suradnji s eminentnim prisutnim crnogorskim kuharima.

Crna Gora je godinama nezaobilazna destinacija za goste iz Srbije, a kada je u pitanju općina Tivat evidentan je trend rasta ovih gostiju u dolascima za 17% više u odnosu na 2017.godinu, iako je broj noćenja ostao na istoj razini.

Srbija

posjete

noćenja

2018

23,709

266,500

2017

20,274

266,000

index

17%

0%

Nastavak pozitivnih trendova očekuje se i ove godine, imajući u vidu raznovrsnost ponude, pristupačne cijene, ali i najave s ovog tržišta kada je u pitanju njihovo zanimanje za kulturnim i zabavnim manifestacijama koje naša općina nudi.

Nacionalna avio-kompanija „Montenegro Airlines“ leti i do četiri puta dnevno do kraja svibnja na relaciji Beograd-Podgorica i Beograd-Tivat, a tijekom ljetne sezone planirano je i do sedam rotacija dnevno.

Na sajmu u Beogradu su bili prisutni i predstavnici MORT-a na čelu s ministrom Pavlom Radulovićem koji su realizirali brojne sastanke s Ministarstvom turizma Srbije, na temu ekologije i brojnih drugih projekata i međusobnih suradnji dviju država.

Tivatski štand je posjetio i potpredsjednik Općine Dejan Maslovar, sekretar za turizam i preduzetništvo Petar Vujović i menadžer grada Marko Petričević.