Večer poezije i humanosti

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 05. prosinca 2017. - 11:04
Autor: 

Promocija knjige poezije „Bokeška Beleca“ održana je sinoć u prepunoj Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu. Zbirka obuhvaća 35 odabranih pjesmama sudionika književnog natječaja, koji je organizirao NVO „Bokeški Forum“. Tema natječaja je bila „Boka“, a pjesme je birao žiri u sastavu Neven Staničić, Dragan Popadić i Katica Čavor. Ilustracije u knjizi su radovi djece s teškoćama u razvoju, a sav prihod od kupovine knjige bio je namijenjen upravo njima.

Mnogobrojni posjetitelji odazvali su se ovoj humanitarnoj akciji, a bili su počašćeni pjesmama iz zbirke, koja je, kako kaže predsjednik „Bokeškog Foruma“ Andrija Petković, priča o ljubavi. On je sljedeće godine najavio novi natječaj, koji će, kako ističe, biti na razini bivše Jugoslavije.

Prva nagrada za najljepšu pjesmu o Boki pripala je Ivani Kružić, koja kaže da je pjesmu napisala u jednom dahu i da se ona prosto „rodila“. Ona je svoju nagradu donirala djeci s teškoćama u razvoju. Drugo mjesto zauzeli su Mašo Čekić i Nikola Marković iz Niša. „Ja poeziju pišem 60 godina, ali je ne objavljujem. Smatram da ako poezija ne pripada nekim antologijama, onda nema svrhu i ne treba je pisati. Međutim, na ovaj konkurs sam se javio iz posebnog razloga. O Boki pišem 45 godina i cijelo to vrijeme Boka se devastira; čak i sjećanja gubimo na slavnu Boku. Evo makar da jedan dio Boke zadržim u stihu. I  zato sam napisao ovu pjesmu i ovo je jedina moja pjesma posvećena Boki“, pojasnio je Mašo Čekić.

Jedan od članova žirija Dragan Popadić objasnio je nazočnima da je natječaj bio anoniman te nisu znali kome daju poene, ali da su radili časno i pošteno. Prof. Katica Čavor pohvalila je ovu akciju, te istakla da Boku ne vole samo Bokelji, nego i svi ostali ljudi. Bilo je zadovoljstvo učestvovati da bismo stvorili novu vrijednost i poslali novu poruku o Boki. Poruka o Boki nikad nije dovoljno. A ovo je bio jedan lijep način. Večeras je to književnost, drugi put će biti nešto drugo“, kazao je treći član žirija, Neven Staničić.

Večer su svojim nastupom uzveličale mlade Mia i Sofija, a smokvama i fritulama dvije mlade Bokeljke počastile su sve nazočne.