Venecija u Kotoru - koncert novog festivala Tollite portas u organizaciji Kotorske biskupije u suradnji s KotorArt-om

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 12. travnja 2024. - 11:46
Autor: 

U katedrali sv. Tripuna u Kotoru održat će se koncert pod nazivom Venecija u Kotoru, u utorak, 30. 4., kao najava za festival rane glazbe  Tollite portas, čije je prvo izdanje planirano za 10. mjesec ove godine.

“Troje internacionalnih umjetnika: Iana Djakova, mecosopran, Marina Bjelova, teorba, i Ivan Velikanov, kornet i orgulje, predstaviće raznovrstan opus venecijanskih kompozitora iz perioda od 16. do 18. vijeka, među kojima su djela Monteverdija, Legrencija, Pićinija, Gabrijelija, Šica, Vivaldija i drugih istaknutih stvaralaca. Budući da Crnoj Gori nedostaje manifestacija posvećena ranoj muzici, festival Tollite portas se fokusira upravo na oživljavanje i promociju rane muzike u rasponu srednjeg vijeka od ranog baroka, a u prvom redu muzike sakralnog karaktera. U fokusu ovog festivala na poseban način će biti muzika koja je nastala ili se izvodila u Kotoru, kao i kulturalne veze koje su u prošlosti Kotor povezivale s ostatkom Evrope. Prvo izdanje festivala Tollite Portas biće održano tokom oktobra, i ponudit će domaćoj i stranoj publici jedinstveni umjetnički doživljaj. Više detalja o ideji, konceptu, programu i učesnicima biće objavljeno u narednom periodu”.

Početak koncerta Venecija u Kotoru je u 20 sati, a ulaz je slobodan. Koproducenti koncerta su Kotorska biskupija i Međunarodni festival KotorArt.