Vlahović odlikovan ordenom pape Pia IX.

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 19. lipnja 2020. - 8:39
Autor: 

Miodrag Vlahović, crnogorski ambasador pri Svetoj Stolici, odlikovan je juče, na ceremoniji u Vatikanu, zajedno sa još devet kolega ambasadora, ordenom pape Pia IX.

Vlahović, prvi ministar vanjskih poslova Crne Gore po obnovljenoj nezavisnosti, je započeo diplomatsku misiju u Vatikanu u oktobru 2017. godine. U posljednje dvije godine, započet je rad sa Istorijskim arhivom Svete Stolice, kojim se planira sakupljanje i objavljivanje istorijske građe koja se nalazi u ovoj arhivskoj riznici koja ima više miliona dokumenata. Prva u nizu publikacija koje se planiraju je već u štampi, a odnosi se na Konkordat između Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine.

Crnogorski istoričari i arhivisti će, u projektu koji vode Ministarstvo kulture i CANU, u godinama pred nama, istraživati i objavljivati dokumente iz Istorijskog i dva druga značajna vatikanska arhiva (Apostolski arhiv i arhiv ‘Propaganda fide’), a koji se odnose na Crnu Goru. Tokom mandata ambasadora Vlahovića, pored drugih brojnih aktivnosti, došlo je do prve istorijske posjete jednog državnog sekretara Svete Stolice Crnoj Gori - kardinal Pjetro Parolin je u junu 2018. posjetio našu zemlju. Predsjednik Milo Đukanović je bio u zvaničnoj posjeti Svetoj Stolici u oktobru iste godine, a premijer Marković u novembru 2019. Ambasador Vlahović je našem portalu kazao da je počastvovan što je primio ovo priznanje i izrazio nadu da će, uprkos svim problemima i kašnjenjima uzrokovanih pandemijom, u bliskoj budućnosti biti otvorena apostolska nuncijatura u Podgorici i da će Papa posjetiti Crnu Goru.

Autor: Antena M