Vrijedna donacija tivatskom „Dnevnom centru“

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. prosinca 2020. - 14:26
Autor: 

Javna ustanova „Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju“ Tivat uskoro će raspolagati novim specijalnim vozilom za prijevoz korisnika, najavljeno je danas, tijekom posjeta predstavnika Općine Tivat ovoj ustanovi. Specijalno vozilo bit će obezbijeđeno zahvaljujući donaciji nevladine organizacije „Evropski dom“ Tivat.

„Dnevni centar je ustanova od velikog značaja za naš grad. Trenutno broji 13 korisnika. Nažalost u godinama koje dolaze ne očekujemo manji broj korisnika i s toga moramo razmišljati o stalnom poboljšanju uslova rada, a u perspektivi i o širenju kapaciteta“, rekao je predsjednik Općine Željko Komnenović zahvaljujući „Evropskom domu“ i svim ljudima dobre volje na vrijednoj donaciji.  Komnenović je istakao kako lokalna uprava nije u potpunosti zadovoljna lokacijom Dnevnog centra te da su se kao točna ispostavila negodovanja građana i roditelja, „jer prostor je mali za sve sadržaje koje djeca treba da imaju“. Predsjednik je najavio da će Općina nastaviti  pomagati rad Centra.

Pozdravljajući goste, direktorica Dnevnog centra prof.dr. Snežana Matijević naglasila je kako je Tivat dugo čekao ustanovu ovakvog tipa. „Situacija sa epidemijom odložila je početak rada ustanove, pa smo startovali u oktobru. Centar radi svakog radnog dana od 7 do 15h. Radimo po svim standardima i roditelji i djeca su zadovoljni, što je za nas od posebnog značaja.“ Također je istakla kako je vozilo za prijevoz korisnika od velikog značaja te da je u narednom periodu za instituciju poseban izazov otvaranje vrata i za korisnike starije od 26 godina.

Nevladina organizacija „Evropski dom“ već dvije decenije usmjerena je na rad i brigu o djeci i omladini sa smetnjama u razvoju, a donacije za otvaranje Dnevnog centra prikuplja od 2008. godine, kazala je predsjednica ove NVO Marijana Mišić Škanata. „Mi se za otvaranje ove ustanove borimo još od 2007. godine i posebno mi je drago da smo postigli dogovor da prikupljena sredstva usmjerimo na kupovinu kombi vozila, neophodnog ovoj ustanovi. Koliko smo srećni što je centar otvoren, toliko nam je žao što smo bili u pravu kada je u pitanju sam prostor, pa je jedan od nedostataka činjenica da nema parking mjesta na kojem se ovakvo vozilo može parkirati“.

Donacija je vrijedna više od 30.000 eura, a na računima Općine Tivat nalaze se dodatna sredstva koja će uz suglasnost donatora biti usmjerena na dodatne sadržaje Dnevnog centra, kako bi se na najbolji način zadovoljile potrebe korisnika. Posjet je upriličen povodom Međunarodnog dana solidarnosti koji se obilježava svakog 20.12., a predsjednik je djeci uručio i prigodne slatke paketiće ususret praznicima. S predsjednikom Dnevni centar su posjetili potpredsjednik Općine Goran Božović i sekretarka za društvene djelatnosti Borka Mršulja.